frida.bg
стрес

Как стресовите хормони влияят върху сексуалния ни живот?

Хроничният стрес е модерният „мълчалив убиец“, който отслабва имунната система, забавя храносмилането и метаболизма и изважда хормоналната ни система от баланс. Нещо, което пропускахме да отбележим до сега е, че стресът влияе на продукцията на сексуални (репродуктивни) хормони и сериозно влияе върху сексуалния ни живот.

Защо това е така? От еволюционна гледна точка, репродуктивното здраве и размножаването са с по-малък приоритет, особено когато има заплаха за оцеляването ни. Съответно сексуалните хормони в състояния на заплаха намаляват за сметка на стресовите – адреналин и кортизол, които ни мобилизират за битка на живот и смърт.

Хроничният стрес, на който всички ние сме подложени ежедневно, държи телата ни в постоянна готовност за „битка или бягство“. Това на свой ред изтощава хормоналната ни система и води до липса на сексуално желание и редица проблеми с репродуктивното здраве.

Как точно стресът влияе върху сексуалността ни?
Повече кортизол = наддаване на тегло = естрогеново доминиране

Повишените нива на кортизол водят до дисбаланс в нивата на кръвна захар, което води до излишък на инсулин, инсулинова резистентност и складиране на повече телесни мазнини. Това влияе върху хормоните, тъй като запасите от мазнини в организма, което води до доминиране на естрогена. Това съответно води до намаляване на тестостерона – хормон, отговорен хормон за сексуалното желание и активност.

Повече кортизол = по-малко тестостерон = намалено либидо

Факт е, че завишените нива на кортизол водят до намаляване на тестостерона при мъжете. При жените кортизолът също оказва влияние, но по обратен начин. Той изчерпва естрогена и увеличава излишния андроген.

Повече кортизол при жените = повече андрогенни хормони = хормонален дисбаланс

Когато е под хроничен стрес, една жена може да премине напълно в андрогенен режим. Това означава, че тя произвежда повече кортизол и DHEA чрез стимулация на надбъбречната жлеза, докато потиска циркулиращите полови хормони, поради поглъщането на HPA.

Това андрогенно поглъщане намалява производството на естроген и прогестерон в яйчниците, като същевременно пречи на менструалния цикъл и фертилитета. Повишаването на DHEA често се наблюдава при безплодие, поликистозни яйчници и хормонално акне.

Повече кортизол = интоксикация = хормонален дисбаланс

Черният дроб чрез процесите на детоксикация също играе съществена роля в производството и регулирането на хормоните. Когато тялото е подложено на силен стрес нормалната функция на черния дроб се нарушава, а оттук и хормоналния баланс.

Стресът може да доведе до стимулиране на едни хормони и до невъзможност да се освободят други, които клонят към доминиране. Това, разбира се, се усложнява, ако човек консумира алкохол или преработени храни.

Допълнителния стрес към черния дроб намалява способността му да произвежда и регулира хормони, а това се отразява в хормонален дисбаланс, който често засяга сексуалното желание и фертилността както при мъжете, така и при жените.

Как да се храним, за да върнем баланса на хормоните си?
Витамин С

Подкрепете работата на надбъбречните си жлези като консумирате повече храни, богати на витамин С. За целта хапвайте повече горски плодове и цитруси. Антиоксидантите също така подпомагат дейността на черния дроб като подпомагат естествените процеси на детоксикация.

Кръстоцветни зеленчуци

Премахнете излишния естроген от хормоналната си система като хапвате повече кръстоцветни зеленчуци (богати на ензима индол-3-карбинол). Включете в диетата си броколи, зеле, брюкселско зеле, карфиол, за да поддържате оптимална функцията на този важен детокс ензим.

Адаптогенни билки

Адаптогенни билките имат способността да адаптират функциите си в зависимост от нуждите на организма. Те представляват растителни екстракти, които увеличават способностите на организма да се справи с предизвикателствата на средата и със стреса, но също така – те внасят баланс в целия ни организъм като едни от най-важните им функции са:

  • намаляват нивата на стресовия хормон кортизол в тялото ни
  • намаляват тревожността и регулират настроението
  • засилват имунната система

Кои са най-важните адаптогенни билки и как да ги приемаме? Ашваганда или индийски женшен, сладък корен или женско биле, тулси или т.н. свещен босилек, както и адаптогенните гъби – рейши, шийтаке, чага и др.