frida.bg
рискове

5 истини за поемането на рискове, които трябва да знаете

Какво е живот без поемане на рискове – комфорт, но и скука. Какво е живот само с риск – приключение, но и голяма доза несигурност. Ако обаче сте от тези хора, които често заравят мечтите и талантите си, просто защото предсказуемият ви живот е твърде лесен и удобен, събудете се! Рискът е нещо хубаво от време на време, което си струва да се опита, защото понякога води до голяма положителна промяна в живота ни.

Представяме ви пет неоспорими истини за поемането на рискове в живота!

Поемането на рискове ни дава яснота

Факт е, че всеки риск струва една известна доза дискомфорт непредсказуемост. Но какво ни дава? Когато поемате рискове придобивате по-голяма яснота кои сте, коя е вашата страст в живота, каква е вашата цел и кое е най-ценното нещо за вас в този живот.

„Най-големият риск е да не поемаш никакъв риск… В свят, който се променя много бързо, единствената стратегия, която със сигурност ще се провали, е да не рискуваш.“

– Марк Зукърбърг

За някои хора риска е зоната на комфорт

Когато говорим за поемането на риск трябва да сме умни и умерени. Има хора, които никога не напускат зоната си на комфорт, защото прекалено много се страхуват от промяната и неизвестното. Има и такива хора, за които зоната на комфорт е животът на ръба – непрекъсната промяна и рискови действия. За тях оставането в зоната на комфорт е дискомфортът, от който се нуждаят, за да намерят баланс.

Поемането на рискове не е безплатно обучение

Наистина, някои рискове струват скъпо, но оставането в зоната на кофорт с години не излиза по-евтино. Понякога пропиляното време е цена, която накрая ще преглътнем с горчива усмивка. Всеки риск е ценен опит, който ни учи на нещо, а това е безплатен урок, който определено си заслужава инвестицията.

„Когато поемаш риск, ще разбереш, че има моменти, когато успяваш, а има и такива, когато се проваляш, но и двата са еднакво важни.“

– Елън Дедженеръс

Поемането на рискове не е хазартна игра

Поемането на рискове няма нищо общо с хазарта. Напротив. Поемането на рискове включва внимателно планиране, преценяване на резултатите, разследване и изготвяне на хипотези за бъдещето.

Непоемането на рискове също има висока цена

В края на живота ще погледнете назад и ще си зададете пословичния въпрос: „Ами ако?“ Живях ли достатъчно? Осмелих ли се да бъда себе си? Да развия потенциала си? Да обичам? Да, най-хубавите неща в този живот са за смелите сърца, които не се страхуват да стъпят встрани от зоната си на комфорт. А вие какво чакате?