frida.bg
стойка

11 ползи от добрата стойка, за които трябва да знаете

Много често говорим за ползите от това да поддържаме добра стойка, но какво всъщност означава това? Добра или правилна стойка е онова разположение на тялото ни, при което гръбначния ни стълб е в неутрална позиция.

Когато имаме добра стойка, мускулите около гръбначния стълб са стабилни, силни и поддържат тялото ни в баланс. Това е много важно, когато се движим, стоим, както и когато спортуваме.

Как да проверим дали имаме правилна стойка? Седнете на стол, краката ви трябва да са стъпили на пода, с равномерно тегло и на двата ханша. Гърбът ви трябва да е максимално изправен. Раменете ви трябва да са леко назад, но отпуснати, а ушите ви – разположени над ключиците.

Неправилната стойка може да ви накара да се чувствате уморени, стресирани и дори да ви доведе до депресия. Вижте повече за това как неправилната стойка влияе върху емоционалното ви състояние ТУК!

Но какви са ползите от правилната или т.н. добра стойка?

good posture.

1. Намалява болката и напрежението в долната част на гърба

Седенето или стоенето в наклонено (неправилно) положение за продължителни периоди от време генерира напрежение в долната част на гърба, което често преживяваме като „болка в кръста“. Когато се стараем да поддържаме стойката си в неутрална позиция намаляваме този неприятен страничен ефект.

2. Намаляваме вероятността да имаме главоболие

Неправилната стойка може да създаде напрежение в главата и главоболие, което се дължи на повишеното мускулно напрежение в задната част на шията и раменете. Ако коригирате стойката си това ще намали мускулното напрежение и ще намали вероятността да страдате от главоболие.

3. По-малко напрежение във врата и раменете

Когато главата ни е наклонена напред за продължителен период от време, например работим пред компютър и гледаме в телефона си, това създава твърде много напрежение в областта на раменете и шията. При правилно подравняване на тялото ще минимизираме стреса в горната част на тялото и ще се предпазим от неприятната болка.

4. Увеличен капацитет на белите дробове

Ако сте наклонени напред за дълго време това също така компресира дробовете ви и намалява капацитета и функциите им. С други думи, добрата стойка ще помогне да разширите капацитета на дробовете си и да вдишате повече кислород. Повече кислород в тялото означава повече кислород към мозъка и по-добри когнитивни процеси.

5. Подобрена циркулация и храносмилане

Ако дълго време стоим наведени напред това води до притискане на жизненоважни органи, което затруднява работата им, както и кръвообращението. ПО същият начин притискането на стомаха затруднява храносмилането. Затова когато подобрим стойката си всъщност ние подобряваме или по-скоро не пречим за правилното протичане на процесите в тялото ни.

6. Засилва коремната мускулатура и тонус

За да поддържаме правилна стойка са необходими силни коремни мускули. Когато стоим изправени мускулите на корема, гърба и раменете са леко активни, което води до подобрен мускулен тонус в цялото тяло.

7. Ще имате повече енергия

Когато костите и ставите са правилно подравнени мускулите ви вече няма нужда да вършат допълнителна работа, като това да поддържат тялото ви да не падне, а това ще освободи голямо количество енергия, което можете да използвате за нещо друго.

8. Ще изглеждате по-високи

Факт е, че добрата стойка ни кара да изглеждаме по-високи и по-стройни, а това издължава силуета и прави така, че да се чувстваме в по-добра физическа форма.

9. Ще бъдете по-привлекателни

Изглеждаме по-високи и стройни, а това ни прави по-привлекателни в очите на другите хора. Неслучайно когато харесваме някого или искаме да го впечатлим незабавно оправяме стойката си, за да привлечем вниманието му.

10. Ще се чувствате по-уверени

Правилната стойка ще ви даде повече енергия, ще намали дискомфорта в тялото ви, ще тонизира мускулите ви дори и без да правите упражнения, но също така може да повиши самочувствието ви. Само опитайте да подобрите стойката си и ще усетите как излъчвате повече увереност и постигате повече успехи.

11. Ще станете по-големи оптимисти

Когато изправим тялото си и отворим раменете си назад също така ще забележим, че се чувстваме по-позитивно настроени и имаме по-оптимистични мисли. Психиката ни влияе върху тялото ни, но обратният процес също е валиден!