frida.bg
книги

5 любопитни причини да четем повече … книги

Информацията никога не е била толкова достъпна, колкото е днес! Интернет пространството прелива от „info“, всеки се определя като „web writer“ и понякога се чудя – къде останаха хубавите книги? Онези, които разгръщаш с удоволствие и се потапяш в красотата на дълбоката и смислена литература. В тази статия ви представяме 5 любопитни причини да изберете хубавата истинска книга, пред web формата й.

Четенето развива търпението

Четенето на книга изисква от нас търпение, старание и не на последно място – време. За разлика от бързото преминаване през статиите онлайн, истинската книга развива у нас умението да забавим темптото на деня си и да се насладим на процеса. Четенето на книга развива важни качества като търпение, концентрация, отдаденост, както и стремеж да завършваме започнатите неща до край.

Четенето стимулира въображението

Изследванията показват, че четенето на книга помага за повишаване на емоционалната интелигентност, както и гъвкавата интелигентност (fluid intelligence). Това е способността за разсъждение и гъвкаво мислене. По този начин четенето води до вземане на по-добри решения.

Четенето поддържа паметта силна

Факт е, че с напредване на възрастта паметта започва да отслабва. Според изследване, публикувано в списание „Neurology“, редовното четене обаче може да ни помогне да поддържаме когнитивните си функции в топ кондиция по-дълго. Четенето всъщност е като упражнение за ума и то има свойството да редуцира нормативния умствен спад с цели 32 процента, според същото изследване.

Четенето ни прави по-емпатични

Четенето може също така да ви направи по-съпричастни и състрадателни. Това се дължи на факта, че четящият човек бива потопен в сложни емоционални състояния на различни персонажи, което му помага да разбира и приема различни гледни точни. Точно това води до засилена емпатия и съпричастност към другите.

Четенето помага за по-добър сън

Четенето на книги преди лягане може да ви помогне да спите по-добре. Основната причина е, че книгата не излъчват синя светлина, както мобилното ни устройство например, а това подготвя нервната ни система за почивка. Много хора твърдят, че четенето на няколко страници от любима книга им помага да се отпуснат и да заспят по-бързо. Това е още една прекрасна причина да държим книга на нощното си шкафче, нали?