frida.bg
пробиотици

5 причини да добавите повече пробиотици в диетата си

Защо да консумирате повече пробиотици? Добрата чревна флора има огромно значение за нашето здраве. Модерна дума напоследък е и „чревен микробиом“. Това всъщност е цялата съвкупност от бактерии, живеещи в червата ни.

Чревният микробиом участва в смилането и усвояването на храната и хранителните вещества, но не само. Той е в пряка взаимовръзка със състоянието на имунната система и служи като щит срещу нежелани патогени от околната среда.

Един от най-популярните начини да се грижите за баланса в червата си е да консумирате пробиотични добавки и храни, богати на пробиотични бактерии.

Когато приемате пробиотични храни и добавки, вие добавяте повече от „добрите“ бактерии в червата си. Защо това е толкова важно?

Да, пробиотиците ​​връщат баланса в чревната флора

Един от най-известните ефекти на пробиотиците е положителното въздействие върху чревния баланс. Те възстановяват баланса между „добри“ и „лоши“ бактерии и спомагат за поддържането на хармония в чревната екосистема. Пробиотиците противодействат на нежелани патогени, включително бактерии като гъбички и паразити. Те са полезни за справяне с различни храносмилателни проблеми като диария, запек, както и други остри и хронични стомашно-чревни разстройства.

Балансират вагиналния микробиом

Може ли приемането на повече пробиотици да възстанови вагиналния микробиом? Когато „лошите“ бактерии във вагината се увеличат често се получават различни инфекции като най-честите са бактериална вагиноза и гъбична инфекция. Консумирането на повече добри бактерии може да помогне за борба с тези неприятни женски проблеми. И наистина, няколко малки проучвания показват, че  редовната консумация на кисело мляко и богата на пробиотици храна, е свързана и с по-здравословни нива на вагиналните бактерии.

Подпомагат отслабването

Добрите пробиотични бактерии оказват положителна роля при редуцирането и поддържането на телесното тегло. Бактериите в червата играят важна роля в процесите на метаболизма. Те участват във всичко – от храносмилането до производството и съхранението на енергия и регулирането на апетита.

Прочетете още: Как да върнем баланса в чревния ни микробиом?

Правят кожата красива

Пробиотиците правят чудеса за кожата. Как? Много често нарушеният чревен микробиом се отразява върху вида и здравето на нашата кожа. От друга страна, ние имаме бактерии не само в стомаха, но и по повърхността на кожата. Пробиотиците, приложени локално или приети вътрешно, неутралиизрат вредните патогени и разкриват естественото сияние на кожата ни.

Подобряват емоционалното здраве

Според нови проучвания, пробиотиците намаляват стреса и вредните му ефекти. Как? Механизмите са сложни, но вече е установено, че добрите пробиотични бактерии са способни да произвеждат стабилизиращи настроението невротрансмитери, като серотонин и допамин.  По този начин те играят ключова роля за регулиране на емоциите и настроението.

Прочетете още: 5 мита за пробиотиците, които трябва да знаете