frida.bg
огретен

Ароматен картофен огретен със сьомга и броколи

Имате ли нужда от пищна, вкусна и бюджетна рецепта, която да приготвите на следващото ви домашно събитане с приятели или просто за … собствено удоволствие? Е, предлагаме ви точно такава – ароматен картофен огретен със сьомга!

Освен че е вкусна и бюджетна, тази рецепта се приготвя изключително бързо и лесно. Нека не забравяме, че е добре да хапваме по-често риба, особено в по-студените месеци.

Сьомгата е един прекрасен и много вкусен вариант! Тя е една от най-богатите на Омега-3 мастни киселини риби. Сьомгата съдържа и малко Омега-6 мастни киселини, както и много протеини, аминокиселини и полезни витамини като А, В, D. Сьомгата е богата още на минералите селен, цинк, фосфор и желязо.

Да, признаваме, че тази рецепта е доста калорична, заради сметаната, но вкусът наистина си заслужава! Ястието е идеалната бърза вечеря, която ще нахрани четирима и ще остави вкусен спомен на всички, които го вкусят.

Опитайте да го приготвите на следващото ви домашно събиране с приятели и за любимите си хора! Сигурни сме, че ще го харесате!

Как да приготвим картофен огретен със сьомга?
Какво ви трябва?
  • 1 кг картофи, нарязани на филийки
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 бр. червен лук, нарязан на ситно
  • 1 супена лъжица брашно
  • 1 ч.ч. броколи или „бейби“ спанак
  • масло, за омазняване на тавичката
  • 3 бр. филе от сьомга, нарязани
  • 200мл сметана
  • 50 гр. кашкавал
Как да го приготвим?

Загрейте фурната на 180°.  Кипнете вода в малка тенджерка и сварете предварително нарязаните на филийки картофи за 2-3 минути. Изцедете ги и ги оставете настрани.

В средно голям тиган загрейте зехтина и запържете леко червения лук за около 5 минути. След това го добавете в брашното брашното и разбъркайте.

Задушете спанака с много малко вода на среден огън, след което изцедете излишната течност. Омаслете подходяща тавичка и започнете подредете на дъното пласт картофи, отгоре сложете лука, нарязаната на лентички сьомга и спанака. Завършете отново с пласт картофи.

Изсипете сметаната отгоре и поръсете с кашкавал. Печете около 20-30 минути, докато ястието стане апетитно златисто на цвят.

Bon Apetit!