Имате ли нужда от пищна, вкусна и бюджетна рецепта, която да приготвите на следващото ви домашно събитане с приятели или просто за … собствено удоволствие? Е, предлагаме ви точно такава – ароматен картофен огретен със сьомга!
Освен че е вкусна и бюджетна, тази рецепта се приготвя изключително бързо и лесно. Нека не забравяме, че е добре да хапваме по-често риба, особено в по-студените месеци.
Сьомгата е един прекрасен и много вкусен вариант! Тя е една от най-богатите на Омега-3 мастни киселини риби. Сьомгата съдържа и малко Омега-6 мастни киселини, както и много протеини, аминокиселини и полезни витамини като А, В, D. Сьомгата е богата още на минералите селен, цинк, фосфор и желязо.
Да, признаваме, че тази рецепта е доста калорична, заради сметаната, но вкусът наистина си заслужава! Ястието е идеалната бърза вечеря, която ще нахрани четирима и ще остави вкусен спомен на всички, които го вкусят.
Опитайте да го приготвите на следващото ви домашно събиране с приятели и за любимите си хора! Сигурни сме, че ще го харесате!
Как да приготвим картофен огретен със сьомга?
Какво ви трябва?
- 1 кг картофи, нарязани на филийки
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 бр. червен лук, нарязан на ситно
- 1 супена лъжица брашно
- 1 ч.ч. броколи или „бейби“ спанак
- масло, за омазняване на тавичката
- 3 бр. филе от сьомга, нарязани
- 200мл сметана
- 50 гр. кашкавал
Как да го приготвим?
Загрейте фурната на 180°. Кипнете вода в малка тенджерка и сварете предварително нарязаните на филийки картофи за 2-3 минути. Изцедете ги и ги оставете настрани.
В средно голям тиган загрейте зехтина и запържете леко червения лук за около 5 минути. След това го добавете в брашното брашното и разбъркайте.
Задушете спанака с много малко вода на среден огън, след което изцедете излишната течност. Омаслете подходяща тавичка и започнете подредете на дъното пласт картофи, отгоре сложете лука, нарязаната на лентички сьомга и спанака. Завършете отново с пласт картофи.
Изсипете сметаната отгоре и поръсете с кашкавал. Печете около 20-30 минути, докато ястието стане апетитно златисто на цвят.
Bon Apetit!