frida.bg
колаген

Диета, богата на колаген: за здрави кости и красива кожа

Колагенът е важен протеин, който се намира в големи количества в костите, кожата, хрущялите, сухожилията, съединителната тъкан, мембраните и кръвоносните ни съдове. Процентно изразено, около 15-20 % от нашето тяло съдържа колаген, като от всички протеини в него той заема около  30%.

Самият колаген е изграден от спираловидни влакна – три вериги с над хиляда аминокиселини. Едни от най-важните от тях са глицин, аланин, пролин и хидроксипролин, последната от които е от изключително голямо значение за стабилността и устойчивостта на колагена.

Можем ли да увеличим количеството колаген в тялото си? Да! Диетата, богата на определени хранителни вещества, може да ни помогне да повишим производството на колаген и да ни помогне да имаме по-здрави кости, стави, сухожилия и кожа. Ето кои са те!

Храни, богати на витамин С

Vitamin C Galore - 01

Витамин С е важен витамин, отговорен за правилния растеж и възстановяване на тъканите в тялото. Този витамин също подпомага производството на колаген и по този начин изграждането и поддържането на кожата, сухожилията, кръвоносните съдове и хрущялите. Можем да си набавим витамин С като консумираме повече плодове: плодове като портокали, папая, лимони, киви, грейпфрути и ягоди. Зеленчуците също са добър източник на витамин С, особено броколи, спанак, чушки, зимни тикви и ряпа.

Храни, богати на витамин В3

salmon

Витамин В3 повишава образуването на колаген и намалява тъмните петна по кожата. Тялото използва витамин В3, известен още като ниацин, за много важни процеси, включително разграждането на храната и превръщането й в енергия. За да увеличите колагена в тялото си можете да консумирате храни, богати на ниацин, като бирена мая, цвекло, черен дроб, риба тон, слънчогледови семки и сьомга.

Храни, богати на мед

nuts ------------  IMG_20181029_101608 (2)_edited

Минералът мед подпомага образуването на червени кръвни клетки, меланин и колаген в организма. Консумацията на повече храни, богати на мед, може да помогне за повишаване на нивата на колаген в тялото ни. Можем да направим това като по-често хапваме месни органи като черен дроб, стриди, миди, както и листни зеленчуци, бобови растения и ядки.

Храни, богати на желязо

Meat with vegetables

Консумацията на храни, богати на желязо също може да помогне при образуването на повече колаген. Повече от този важен микроелемент можем да намерим в храни като червено и птиче месо, риба, спанак, кейл, пълнозърнести храни и ядки.


Снимка на корицата: flickr