frida.bg
сън

Защо всъщност не трябва да се храним преди сън?

На всеки от нас се е случвало. Пригладняваме точно преди лягане. Знаем, че не е добре да се храним преди сън, но изкушението е по-силно от нас. Само няколко бисквитки, чипс или пищно угощение… Хапването преди сън всъщност не е толкова безобиден навик, колкото си мислехме до сега. Защо?

Нощното похапване = затруднено храносмилане и киселини

Кой не се е изкушавал да си хапне сладко-сладко, докато си лежи в леглото и гледа някой интересен филм? Е, трябва да знаем, че когато се храним в хоризонтално положение това се отразява негативно върху храносмилането ни. Според специалистите по диетология трябва да се храним в изправено положение и това има обяснение. Когато стомахът е пълен с храна, но сме в легнало положение, стомашната киселина (която се учеличава по време на хранене) може да излезе от хранопровода и да създаде киселинен рефлукс (киселини). Този проблем с храносмилането е не само неприятен, но може и да ви попречи да спите качествено.

Пълен стомах = неспокоен сън

Факт е, че храненето води до засилване на метаболизма. Това кара мозъка да стане по-активен, а това на свой ред може да доведе до неспокоен сън и кошмари, според National Sleep Foundation. Ако напоследък имате страшни сънища и не спите добре, това може да се дължи на късното похапване. Неслучайно специалистите ни съветват да се храним минимум 2-3 часа преди лягане. Научно доказано е също така, че храните с високо съдържание на мазнини удължават времето, което ни отнема да потънем в дълбок сън. Това в компинация със засиленото ментално напрежение и безпокойство може да направи съня ни неспокоен.

Късното похапване = напълняване

Според специалистите, храненето късно през нощта води до повишен риск от консумация на бърза и вредна храна. Когато сме уморени нямаме достатъчно воля да приготвяме нещо здравословно като салата или супа. По-скоро ще посегнем към бисквитките и чипса, които са само на ръка разстояние.

Също така, трябва да имаме предвид, че организма по напълно естествен начин забавя метаболизма с наближаване на времето за сън. Т.е. въпреки, че храненето увеличава метаболизма и ни причинява тревожност все пак той не работи на 100%. Това на свой ред може да доведе до качване на излишни килограми.

Какво да правим?

Има храни, които успокояват нервната ни система и са напълно безобидни за похапване преди сън. Например, плодовете като киви успокояват стомашната лигавица и ни помагат да спим по-спокойно. Добавете чай от мента или лайка, те ще намалят апетита и ще ви помогнат да се отпуснете и да заспите по-бързо.