frida.bg
танцуването

Как танцуването ни прави по-щастливи?

 „Без музика животът ни би бил грешка“, твърди немският философ Ницше. Всички ние имаме естествен инстинкт, който ни подтиква да следваме естествения ритъм на музиката и да танцуваме. Повечето деца, чувайки песен, която им харесва, напълно естествено започват да се движат, да подскачат и да пляскат с ръце. Танцуването е спонтанна реакция, свързана с нуждата ни да общуваме и да изразяваме емоциите си чрез движението и собственото ни тяло.

Няма съмнение, че музиката е универсален език за общуване

През 2013 г. психолози от Университета в Оребро правят експеримент с група тийнейджъри, страдащи от тревожност, депресия и стрес, в допълнение към психосоматични симптоми като болки в шията и гърба. Половината от тях биват помолени да посещават два урока по танци седмично, а останалите – да продължат да живеят както до сега.

След две години учениците, които посещават класове по танци не само демонстрират значително подобрение на психосоматичните симптоми, но и съобщават, че се чувстват по-щастливи и успешни в училище и сред съучениците си.

Музиката и танците служат като „социално лепило“, но те са и много полезни за нашето физическо и психическо здраве. Последните проучвания разкриват, че един от ключовете за щастие и удовлетворение е именно танцуването.

Как танцуването ни прави по-щастливи?
Повече ендорфини = повече щастие

Когато танцуваме мозъкът ни освобождава ендорфини.  Те на свой ред създават усещане за комфорт, спокойствие, забавление и усещане за сила. Музиката и танците не само активират сетивните и двигателните вериги на нашия мозък, но и центровете за удоволствие.

Освобождаване от стреса

Нещо повече, докато се движим, мускулите ни се отпускат, а това води до освобождаване на напрежението и дискомфорта, натрупани през деня. Танците освобождават стреса, особено този, натрупан в най-дълбоката част на мускулатурата.

Прави ни по-адаптивни

Научно доказано е, че хората от различни култури реагират по един и същи начин, когато слушат различни видове музика. А според антропологичните проучвания по-адаптивните групи и племена, които оцеляват са именно тези, разработили „свой“ танц, чрез който да споделят чувствата си през тялото.

Създава чувство на общност

Магията на танците обаче не се свежда просто до химията на мозъка. Танцуването е и социална дейност, която ни позволява да се свържем с другите, да споделяме опит и да се срещаме с нови хора, а това има много положителни ефекти върху психичното ни здраве.