frida.bg
оргазъм

Оргазъм по време на тренировка: възможно ли е?

Знаете ли, че можете да изпитате спонтанен оргазъм по време на спорт? Преди няколко години медицинско изследване описа състояние при жените, наречено от тях „coregasm”, което се състои от думите “core” (корем) и “orgasm” (оргазъм). То доказва, е упражненията на коремните мускули са в директна връзка със сексуалното удоволствие на жените.

Изследването се провежда в Indiana University, САЩ и включва 530 жени в активна сексуална възраст.

В експерименталната част на изследването се включват различни упражнения като вдигане на тежести, йога, спиниг, каране на колело, бягане и други активности. След това участничките са интервюирани, а резултатите са повече от любопитни.

124 жени, които са преживели оргазъм по време на упражненията (Exercise Induced Orgasms (EIOs) и 246 жени, които са усетили повишено сексуално удоволствие (Exercise Induced Sexual Pleasure (EISP) по време на заниманията им със спорт.

Всяка четвърта от десет жени споделя, че е получавала оргазъм или е преживяла повишена сексуална възбуда по време на упражнения, въпреки че въобще не е мислела за секс, докато ги е правила. Оказва се, че упражненията, които целят да помогнат на жените да имат по-атлетично тяло и да бъдат по-здрави са свързани и с една голяма доза удоволствие!

Данните са много интересни, защото предполагат, че сексуалното удоволствие и оргазмът при жената не са непременно свързани с половия акт.

Водещият изследовател, Деби Хербеник, докладва за любопитните открития в специализираното списание „Sexual and Relational Therapy“, където малко по-късно се появява и първата статия по темата.

Тя споделя, че най-честите упражнения, свързани с EIO преживяването са били упражнения за корем, катерене на пилон или въже, колоездене, както и вдигането на тежести.

Точният механизъм, по който се случва „coregasm“-ът все още не е установен, но изследванията в областта продължават. Факт е, че упражняването на коремната мускулатура предизвиква контракции в дълбоките коремни мускули, което на свой ред стимулира тазовото дъно и води до удоволствени усещания.

Имате ли нужда от още причини да започнете да спортувате още днес?

Снимка на корица: flickr