frida.bg
куркумата

Как куркумата подпомага нашите тренировки и начин на живот?

Куркумата е билка, позната като „златната богиня“ в аюрведичната медицина. Научно доказан факт е, че тя е мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали и защитава клетките ни от дегенерация. Освен това, тази вълшебна билка, обагрена в жълто, се бори с възпаленията в тялото ни, както и с патогените като бактерии и вируси.

Безспорен факт е, че куркумата има редица ползи за здравето ни, но напоследък тя става все по-предпочитана хранителна добавка сред хората, занимаващи се активно със спорт. Как куркумата подпомага нашите тренировки?

Облекчава мускулната треска

The Workout 13

Всички ние познаваме това усещане. Мускулната треска се характеризира с болезнени мускули и скованост в ставите. Случва се дори и на най-редовните трениращи, когато внезапно повишат повторенията или пробват различен тип натоварване. Както вече споменахме, куркумата намалява възпалението и подпомага изтощените тъкани да се регенират по-бързо.

Подпомага възстановяването на мускулите

The Workout 01

Много често след тренировка усещаме мускулите си изчерпани от гликоген и уморени. Освен с подходяща храна и почичка, можем да подпомогнем възстановяването си и с хранителна добавка с куркума. Научно доказан факт е, че куркума намалява умората и подпомага бързото възстановяване на мускулите.

Подобрява концентрацията и вниманието

Depositphotos_90779002_original

Много спортни дисциплини изискват бързина, концентрация и фокус на вниманието. Куркумата може да ни помогне и в това отношение. Според последни изследвания куркумата балансира нивата на серотонин и допамин и по този начин подобрява настроението, намалява стреса и подпомага когнитивните функции – памет, концентрация, въображение.

Подпомага поддържането на оптимално тегло

How To Ease Muscle Soreness

Още един „щастлив“ за всички спортуващи научен факт е, че куркуминът зaбавя деленето на мастните клетки, което на практика, забавя напълняването и качването на излишни килограми. Освен това, куркумата балансира нивата на кръвна захар, което води до регулируем апетит и контрол върху порциите.

Всички тези полезни свойства на куркумата  ни помагат не само да се предпазим от свободните радикали и хроничното възпаление, но и да поддържаме теглото си оптимално, а тялото – в топ форма!