frida.bg
магнезий

6 храни, с които да си набавим повече магнезий

Минералът магнезий има огромно значение за здравето ни. Той участва в нас 300 000 биохимични реакции в организма ни като поддържа клетките, мозъка, нервната система, костите, мускулите и нормалната дейност на сърцето.

От друга страна, вече е напълно установено, че почвите, а респективно и храната ни, са доста бедни на този безценен минерал.

Недостигът на магнезий предизвиква:
  • Крампиране в долните крайници
  • Синдром на неспокойните крака
  • Остеопороза
  • Високо кръвно налягане
  • Мигрена
  • Безсъние
  • Безпокойство
  • Хронична умора

Магнезият не се синтезира в тялото ни, затова е изключително важно да го приемаме чрез храната. Предлагаме ви 6 богати на този безценен минерал храни, които да включите в ежедневното си меню, за да си набавяте регулярен прием и да се радвате на по-пълноценно и здравословно хранене!

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци са една от най-здравословните храни, които можем да поставим на трапезата си. Те са богати на витамини и минерали, но и на важни антиоксиданти. Повечето зеленолистни също така подпомагат естествената детоксикация на организма и балансират хормоните.

Те също така са богати на магнезий, например в една чаена чаша спанак се съдържат приблизително 157мг. магнезий, което е 50% от нужното ни количество за деня. Естествено, важно е да купуваме био зеленолистни или такива, третирани с минимални количества химикали.

Авокадо

Любимото ни зелено авокадо също е сред първенците, богати на магнезий! Едно средно голямо авокадо съдържа 58мг. от минерала или 15% от нужното ни количество за деня.

Ядки

Ядките са богати на протеин и полезни мазнини, засищат и ни дават енергия и издръжливост. Освен това те имат високо съдържание на магнезий. Например, само 30гр. кашу съдържат 74мг. магнезий, а 2 чаени лъжички фъстъчено масло – 50мг.

Тиквено семе

Голяма част от семената също са богати на безценни витамини и минерали, сред които магнезият заема важно място. Тиквените семки заемат първо място. Само 30гр. от тях съдържат невероятните 179мг. магнезий.

Бобови храни

Бобовите храни като леща и черен боб също съдържат високи стойности магнезий, т.е. около 120мг. за чаена чаша. Освен това, те са богати на фолиева киселина, калий, желязо, цинк и витамини от групата В.

Черен шоколад

Черният шоколад безспорно е сред нашите фаворити по вкус и съдържание на магнезий! Едно блокче черен шоколад (около 30гр.) съдържа около 64мг. от минерала. Освен това, черният шоколад повиша нивото на серотонин в мозъка и нашето настроение!