frida.bg
цикъл

Как да се храним, за да бъдем в баланс по време на месечния цикъл?

Какво всъщност предизвиква неприятните ПМС симптоми? Според експертите, една от основните причини да се чувстваме уморени и да се чувстваме подути по време на месечния си цикъл е рязкото повишаването на хормона естроген в тялото ни.

Този хормон, в никакъв случай не е „лош“, но завишаването на неговите стойности предизвиква добре познатите ПМС симптоми, сред които болезнени гърди и менструация, раздразнителност и честа смяна на настроенията.

Добре познат предменструален симптом също така е силното прегладняване и копнеж за сладки и вредни храни. Това на свой ред ни кара да се чувстваме още по-уморени, тежки и апатични.

Как всъщност да се храним, за да успокоим хормоните си и да останем в баланс по време на месечния ни цикъл?
В-комплекс

pecan on spinach

Ако имате тежък и болезнен месечен цикъл добавете в диетата си повече храни, богати на витамини В12, В6 и фолат. Можете да си набавите тези витамини чрез месото, зеленолистните зеленчуци като спанак и брюкселско зеле, бадеми, фъстъци, ориз и зърнени храни, както и с киселото мляко и яйцата.

Омега-3

Salmon

Омега-3 има силно противовъзпалително и успокояващо болезнените спазми действие. Той също така подобрява нашето настроение и предотвратява резките спадове в енергийните нива. Можете да си го набавите чрез рибните продукти като сьомга и сардини, както и чрез ядките като лешници и ленено семе.

Магнезий

Nuts

Добавeте храни с високо съдържание на магнезий в диетата си, когато сте в месечен цикъл. Това ще ви помогне да се справите с болезнените спазми, ще уравновеси нивата на кръвна захар и нервната ви система и ще подобри качеството на съня ви. За целта хапвайте повече спанак, кашу и бразилски орехи.

Фибри

IMG_4236

Не забравяйте – богатите на фибри храни ще ви помогнат да се справите с храносмилателните проблеми, подуването и констипацията и да са чувствате сити за по-дълго време. Така ще намалите консумацията на вредни и сладки храни и ще се чувствате о-спокойни и пълни с енергия!