frida.bg
разтягания

5 йога разтягания за енергичен (и усмихнат!) старт на деня

Йога упражненията могат да събудят енергията ни, когато се чувстваме уморени и отпаднали. Дори да смятате, че нямате сили да се вдигнете от дивана само няколко йога разтягания са достатъчни, за да ви накарат да се чувствате по-енергични, жизнени и освежени.

Една част от нас се чувстват най-отпаднали сутрин, когато тялото е все още не се е разбудило. Добавете тези разтягания в сутрешния си ритуал и преди закуска и ще усетите осезаема промяна.

Ако сте най-уморени и без енергия, когато се прибирате от работа, вероятно имате нужда от разтоварване от стреса и презареждане. Йога разтяганията ще ви помогнат да освободите стреса, натрупан в тялото ви през деня, и ще ви подействат като енергиен шот. Да започваме!

Детска поза

Това лесно упражнения е идеално за започване на сутрешната ни йога. То нежно разтяга ръцете, гръбначния стълб и мускулите на гърба, отваря тазобедрените стави и подготвя тялото за останалите упражнения.

За да го изпълните просто седнете върху постелка за йога или одеало, отворете коленете, спуснете и изтеглете ръцете колкото можете по-напред. Останете в позата 5 вдишвания и издишвания.

Котешки извивки

Котешките извивки ще събудят енергията в тялото ви, ще раздвижат кръвообращението ви, ще раздвижат гърба, кръста, раменете и ще стимулират работата на вътрешните ви органи.

За да ги направите поставете коленете на ширината на тазобедрените стави, а дланите – на ширината на раменете. При вдишване погледнете нагоре, изнесете гърдите леко напред, раменете – назад, а опашната кост – нагоре към тавана.

При издишване извийте гръбначния стълб в противоположната посока – изнесете брадичката към гърдите сякаш искате да погледнете към корема. Правете котешките извивки 2 минути с бавно темпо като синхронизирате дишането с движението.

Камила

Поза Камила отваря гръдния кош и дробовете, балансира метаболизма, подобрява гъвкавостта на гръбнака и премахва напрежението от врата и раменете. Също така, това е една от най-енергизиращите упражнения в йога.

За да я направите застанете на колене, тялото е изправено. Раздалечете коленете на ширината на хълбоците, стъпалата са на пръсти. Бавно повдигнете бедрата и ги издайте леко напред. Поставете дланите на кръста с пръсти, обърнати нагоре. Вдишайте и нежно отпуснете главата назад и извийте леко кръста.

Ако искате да усложните асаната може да отпуснете едната/или и двете ръце върху глезените. Опитайте се да отворите още малко сърдечната област, вдишайте и при издишване заемете детска поза и се отпуснете, релаксирайте!

Крокодилско усукване

Крокодилските усуквания премахват сковаността и напрежението от гръбначния стълб, освобождават дискомфорта и събуждат енергията в тялото. Ако ги изпълнявате вечер те ще освободят работното напрежение, което има навика да „застоява“ в раменната област и кръста.

За да ги направите легнете на пода върху одеало или постелка. Притеглете дясното коляно към гърдите и отворете лява ръка встрани. Погледнете вляво, вдишайте и с издишване усучете коляното в противоположна посока.

Ако правите това усукване сутрин и целта е да раздвижите тялото и да го събудите правете динамични усуквания. Например, 6 повторения в едната посока и 6 в другата. Ако ги правите вечер и целта е да освободите напрежението от тялото си, задръжте в статична поза 5 вдишвания. Сменете посоката.

Разтягане на краката

Можете да направите това разтягане, за да освободите напрежението от краката след работа или за да ги събудите и стимулирате циркулацията в тях след ставане от сън. Използвайте ластик за упражнения или кърпа.

Свийте коленете към гърдите, поставете ластика около стъпалата и изпънете коленете колкото ви е комфортно. Главата е отпусната, раменете също. Направете 10 вдишвания и издишвания. Завършете с кратка почивка в шавасана.