frida.bg
умора

5 лесни йога пози за бързо справяне с пролетната умора

Ако напоследък се чувствате уморени, липсва ви концентрация, енергия и се събуждате трудно вероятно страдате от пролетна умора, или сезонна умора. Специалистите наричат това състояние сезонна депресия или сезонно афективно разстройство. Всъщност става дума за едно съвсем нормално състояние-адаптация, през което тялото ни показва, че се се синхронизира към ритмите на новия сезон. Всяка адаптация има нужда от време, за да се случи, а междувременно можем да подпомогнем процеса с няколко супер лесни и изключително ефективни йога асани!

1. Поза „Палма“

Milti_CAM_FINAL_tadasana_41

Поза „Палма“, или „Тадасана“ на санскрит, заземява стъпалата и тялото, освобождава ни от сезонната умора и ни помага да се свържем с вътрешния си ресурс на енергия и сила. За да я изпълните заставате изправени със събрани стъпала, пръстите на ръцете са сплетени над главата с длани, обърнати към тавана. С вдишване се повдигате на пръсти и изтегляте тялото нагоре, а с издишване спускате петите на пода и връщате ръцете на главата.

2. Поза „Люлееща се палма“

5 tiryaka tadasana

Поза „Люлееща се палма“ тонизира всички вътрешни органи, стимулира се храносмилането и метаболизма, подобрява се тонуса и енергийното ниво. За да я изпълните разтворете крака на ширината на раменете, сплетете пръсти и протегнете ръцете над главата с длани, обърнати към тавана. С вдишване накланяте торса надясно и с издишване се връщате в центъра. Повтаряте движението наляво и с издишване се връщате в центъра.

3. Поза „Навеждане от стоеж“

Uttanasana

Навеждането от стоеж, или уттанасана, освобождава излишните напрежение и стрес и освобождава инертната енергия от тялото.  За да я направите отворете стъпалата си на ширината на тазобедрените стави, леко свийте коленете и просто се отпуснете към земята от кръста. Нека главата, лактите и раменете ви се отпуснат напълно. Останете тук отново 3-4 вдишвания и издишвания и се изправете внимателно като поемате въздух.

4. Поза „Мост“

Setu Bandhasana (Bridge pose)

Поза „Мост“ или „Кандарасана“ на санскрит, отваря предната част на тялото и енергетизира тялото, докато в същото време има релаксиращо действие върху ума. За да я изпълните легнете по гръб и сгънете краката в коленете и поставете стъпалата плътно на пода близо до таза на разстояние максимум на ширината на хълбоците. Бедрата са успоредни и коленете. Задръжте в позата 5 вдишвания и издишвания.

5. „Крокодилско усукване“

supine twist

Усукванията на гръбначния стълб стимулират вътрешните органи, подпомагат детоксикацията, освобождават ни от сковаността и раздвижват кръвообращението.. Освен това, крокодилските усуквания са прекрасен начин да се освободим от болката в гърба и кръста. Легнете на пода и придърпайте дясното коляно към гърдите. Отворете дясната ръка в страни и погледнете към нея. Вдишайте и с издишване усучете коляното в ляво, така че да усетите нежен приятен туист. Задръжте няколко вдишвания и повторете с лявото коляно.