frida.bg
упражненията

Спорт за щастие: как редовните упражнения ни правят по-щастливи?

Знаем, че редовните упражнения ни правят по-силни, атлетични, енергични и ни помагат да сме по-здрави. Знаем също така, че упражненията ни помагат да изглеждаме (и да се чувстваме!) по-млади и жизнени дори и с напредване на възрастта. Но знаем ли, че те могат да ни направят по-щастливи? И как точно се случва това?

Упражнения за „щастливи“ хормони

Women Fitness Trainer

Може да си мислим, че имаме нужда от това или онова /извън нас!/, за да сме щастливи, а всъщност щастието се крие вътре в нас, или по-точно в нашата собствена хормонална система. Химикалът, който отговаря за това дали сме щастливи или не е е хормонът допамин.

Според много проучвания в областта, с възрастта нашите собствени запаси от допамин намаляват, а заедно с това усещането за удовлетвореност. На това се дължи и фактът, че непрекъснато търсим нови и нови начини да предизвикаме засилено отделянето на допамин.

Трябва да имаме предвид, че всичко прекалено е вредно. Това се отнася и за свръх секретирането на определен хормон (пристрастяване към допамина и удоволствията). Един от най-добрите здравословни начини да стимулираме щастието си е като спортуваме редовно … и с мярка!

Упражнения за по-малко стрес

Weight Loss tips2

Факт е, че упражненията влияят на хормоналната ни система. Освен че стимулират хормона на щастието, те намаляват нивата на стресовите хормони и са способни да ни накарат да извадим с потта всички  свои тревоги и страхове. Как се случва това?

Както знаем стресът е свързан с типичната стресова реакция „бий се или бягай“. В модерните условия на живот ние сме подложени на малки, но постоянни стресори, а тези две първични реакции почти никога не са възможния (или социално приемлив!) вариант.

Когато преживяваме стрес, но не реагираме, този стрес се складира в телата ни за по-късно. Упражненията всъщност ни дават възможност да от-реагираме тези сдържани стресове и да се освободим от тях. По-малко стрес повече щастие, нали?

Упражненията са вид телесна психотерапия

Young women doing Pilates exercises.

Ако страдате от депресия или повишена тревожност. Ако скоро сте преживели стресово събитие или имате проблемни взаимоотношения – трябва да знаете, че упражненията подпомагат освобождаването на стреса от организма ви, но също така действат като вид телесна психотерапия.

Според нови изследвания, редовните упражнения намаляват тревожността, повишават настроението, помагат ни да вземаме по-добри решения и да променим живота си към по-добро. Точно както медитацията и психотерапията!

Затова следващия път, когато не сте в настроение или чувствате, че животът ви се разпада под краката ви просто направете няколко упражнения. Те ще засилят кръвообращението ви и ще ви дадат телесен тонус, който ще ви помогне бързо да се освободите от неприятните емоции и да си върнете положителното мислене и настроение!

Упражнения за повече енергия и тонус

Fitness with dumbbells

Когато в ежедневието ни няма достатъчно количество физическа активност мускулите в тялото ни започват да губи тонус, а в резултат на това ние чувстваме, че нямаме достатъчно енергия и мотивация, с които да посрещаме предизвикателствата на деня. Голяма част от нас не спортуват, защото нямат енергия и са твърде преуморени от работа, задачи и отговорности.

Истината е, че упражненията няма да ни изтощят допълнително, напротив! Те ще мобилизират тялото ни и ще ни помогнат да открием неподозирани източници на енергия в собствените ни тела. По този начин не само ще се освободим от емоционалния и ментален стрес, но в същото време ще се почувстваме заредени и готови за нови предизвикателства!

Упражнения за по-висока увереност в себе си

Women who want a good shape is not difficult

Когато не се чувстваме добре в тялото си е по-малко вероятно да бъдем щастливи. До голяма степен начинът, по който преживяваме и възприемаме тялото си е свързан с начина, по който се чувстваме в света. Това на свой ред има директно влияние върху нашите връзки, начин на живот и кариера.

Когато започнем да се упражняваме редовно ние започваме да се чувстваме енергични, тонизирани и във форма. Това на свой ред променя отношението към собственото ни тяло – възприемаме и чувстваме тялото си по-добре и се чувстваме по-комфортно и уверение в кожата си.

Имате ли нужда от още причини, за да започнете да спортувате?