frida.bg
сестра

Науката доказа: ако имате сестра вероятно сте по-добър човек

Тези от вас, които имат сестра вероятно знаят какво богатство е тя! Тя обичайно е много различна от вас. Има друго мнение, друг начин на обличане, други хобита. Понякога ви вбесява, друг път – ви умилява до сълзи, а трети – се смеете на шегите й до припадък.

Е, това е напълно в реда на нещата. Едно е сигурно, обичаме я като себе си, че и малко в повече! Науката най-после да ни изненада с една хубава новина по темата. Всъщност да имаме по-голяма или по-малка сестра ни прави по-добри хора и като цяло – ни помага да бъдем по-щастливи.

Според изследване от 2010г., публикувано в „The Journal of Family Psychology“ хората, които имат сестра се радват на по-добро психично здраве, отколкото хората, които нямат.

Sisters

Изследването обхваща 400 младежи, които имат брат или сестра на възраст между 10 и 14 години. Според резултатите от изследването братята и сестрите, които имат сестра притежават много по-висок капацитет за емпатия, състрадание, общуване и много по-лесно разрешават конфликти.

За всички нас е ясно, че братята и сестрите често имат конфликти, които ескалират.

Според психолозите това е напълно нормално явление, тъй като това ни помага да се научим да се справяме по-лесно с различията си с другите и в същото време се учим на различни стратегии за справяне с конфликтни ситуации.

Освен това, конфликтите между братя и сестри ни учат да изразяваме, опознаваме и регулираме своите емоции. Изключително важно умение, което ще оценим по-късно в живота си! Няма как да не споменем, че да имаш брат или сестра прави детските ни години не толкова самотни и дори обратното – изключително забавни!

Sisters

Интересна новина е, че мъжете, които израстват със сестри развиват в много по-голяма степен уменията си за емпатия и са много по-склонни да говорят за своите емоции и проблеми.

Факт е, че сестрите са по-чувствителни, лесно се разплакват и обичат да говорят. Това изгражда в мъжете „меки“ умения за справяне с емоциите.  Това ги превръща в много по-емоционално интелигентни в сравнение с мъжете, които нямат сестра.

В заключение, можем да изпратим целувка и да прегърнем сестра си ако имаме такава. Тя е в основата на нашата по-висока емоционална интелигентност, а тя на свой ред ни прави по-добри и щастливи хора!