frida.bg
хумор

Чувството за хумор: какво можем да разберем за себе си и другите?

Как бихте описали чувството си за хумор? Може би си падате по т.н. „чернен хумор“ или предпочитате еротичната нотка? Може би предпочитате пълните абсурди или обратното – високо интелектуален „английски хумор“?

Каквото и да е чувството ви за хумор то може да ви разкрие много неща за вас самите, а и за хората около вас! Факт е, че човешките същества сме развили уникални стратегии за справяне с предизвикателствата на живота и едно от тях безспорно е чувството ни за хумор.

Според антрополозите, примитивната цел на хумора е да служи като „социално лепило“ между хората, което снема напрежението и подпомага оцеляването ни. Едно от доказателствата за това е, че хуморът често витае около сфери, които никак не са смешни, а по-скоро плашещи, странни или смущаващи.

Факт е, че хуморът е еволюционен начин за оцеляване. Той също така е свързан с интелекта и характера ни. Неслучайно чувството за хумор може да разкрие много за човека, който го използва. Например…

Какъв е коефициентът ни на интелигентност?

Естествено, не можем да разберем коефициента на интелигентност на един човек по една шега. Според специалистите обаче умението да вмъкваме малко хумор в ежедневието си е белег за висока интелигентност.

Както знаем, успешната шега не е лека задача. Тя изисква комплекс от добра памет, концентрация, асоциативно мислене, актьорски умения и дълбоко разбиране на същността на ситуацията. Не случайно не всеки човек е добър разказвач на вицове, нали? Просто не всички притежаваме пълния пакет „умения“.

Laugh

Имаме ли творчески умения?

Чувството за хумор също така е добро свидетелство за това дали имаме или не креативни умения. Добрата шега зависи до голяма степен от нашата способност да си представим и създадем една нереална и комична ситуация. Според специалистите, забавните хора демонстрират много по-високи резултати в скала „кретивност“. Кретивността, чувството за хумор и коефициента на интелигентност са дълбоко свързани, защото именн те стоят в основата на способността ни да играем с представите, емоциите и моделите, за да извлечем забавните щрихи и да създадем „смешни ситуации“, които да разсмеят околните.

Приемаме ли себе си?

Забавните хора често са добри наблюдатели и умеят да се смеят на себе си. Това не означава, че се подценяват, напротив. Самоиронията е признак на интелигентност и най-вече – на пълно приемане на себе си. Да се надсмееш на себе си също така е признак на висока самооценка, позитивно приемане на собствените недостатъци и недостатъците на другите хора.

Laugh

Справяме ли се със стреса?

Ежедневието ни е пълно със задачи и крайни срокове, напрежение и стрес, както и с взаимоотношения с различни хора. Хуморът е един прекрасен начин да олекотяваме живота си и да приемаме предизвикателствата не толкова сериозно.

Научно доказано е, че чувството за хумор намалява стреса и напрежението, особено сред мъжете. Не случайно мъжете повече от жените обичат да разкарват шеги. Те имат по-малка търпимост към напрежението и по-бързо прегарят, когато са поставени в напрегнати ситуации. Не случайно по-често от жените използват хумора като отдушник и начин за справяне.

Освобождаваме ли емоциите си?

Смехът е прекрасен начин да се освободим от напрежението, но и от емоциите! Вероятно сте забелязали, че смехът често избухва у нас в моменти, в които сме напрегнати и емоционални до пръсване. Сякаш хуморът се явява естествен психотерапевт, който ни помага да разсеем напрежението, да се отпуснем, да погледнем по-леко на нещата и да вземем най-доброто решение.

the laugh

Имаме ли силен имунитет?

Чувството за хумор може да увеличи защитните сили на организма ни. Как? Според учените, смехът увеличава активността на някои имунни клетки. Също така, той има положително влияние върху търпимостта към болка и подпомага оздравителните процеси на организма ни. Естествено, тези хипотези имат нужда от още изследвания, които да докажат валидността си. Вярно или не, едно е сигурно – смехът подобрява настроението ни и не на последно място – здравето ни!

Удовлетворени ли сме от живота?

Хуморът и смехът са едно прекрасно средство за увеличаване на чувството за щастие и удовлетвореност от живота! Смехът ни помага да се справяме по-бързо с неприятни и стресиращи ситуации, да намираме смешната страна във всяка ситуация и да трансформираме живота си! Не на последно място, смехът води до освобождаване на ендорфини – хормоните на щастието!

Е, няма значение дали шегата ни се получава или не, важното е да се посмеем – ей така, за щастие!