frida.bg

5 „щастливи“ качества, как да овладеем изкуството да сме щастливи?

Щастливи ли сте? Това е много простичък въпрос, който често ни кара да се замислим на сериозно. Наистина ли сме щастливи? Точно сега? В този момент? Истината е, че много често не си даваме сметка за това, когато сме щастливи. Сякаш щастието е най-нормалното ни състояние. Толкова нормално, че не му обръщаме никакво внимание.

Но ако не сме щастливи – е, тогава няма как да не забележим. Можем да напишем цял роман, стих или да имаме тема за разговор с приятелките ни, която да продължи с часове.

Според психолозите, има две личностни качества, които определят предразположеността ни за щастие. За да имаме щастлив ум трябва да сме екстроверти с ниски показатели по скала „невротизъм“.

Тези показатели се определят от популярния психологически въпросник „The Big 5 Personality Traits“. Това са: откритост, добросъвестност, емпатия, екстравертност и невротизъм. Можете да направите своя тест тук!

Независимо какви са резултатите ви, ако притежавате тези 5 „щастливи“ качества, то със сигурност вече сте овладели изкуството на щастието. Да, без значение от промените и ситуациите в живота си!

Щастието е преди всичко изкуство, което ако пожелаем можем да овладеем, развивайки в себе си правилните качества. Кои са те?

Ентусиазъм

HAPPINESS

Ентусиазираните хора имат склонност да бъдат по-приятелски настроени, забавни и социални. Те лесно започват разговор, бързо се отварят емоционално, имат предимно позитивни емоции, радват се на взаимоотношенията си и се радват на малките радости и постижения.

Ентусиазмът показва една лека нагласа за живота и желание за приятни моменти. Той създава харизма на доброто настроение, което е изключително очарователно за околните. Усещането, че сме харесвани и приети от другите на свой ред умножава нашата радост и ентусиазъм.

Как да го овладеем? Позволете си да се радвате за малките неща енергично и наивно. Почти по детски. Точно това е основата на енергията на ентусиазма!

Емоционална стабилност

Happiness :)

Хората, които са по-емоционално стабилни са по-щастливи със себе си. Какво ще рече това? Те нямат нужда да бягат от стресови и емоционални ситуации, защото емоциите им не ги „заливат“. Те също така са по-малко невротични и не се засягат лесно, просто защото знаят кои са и имат добра самооценка.

Как да я овладеем? Опитайте да повишите своята емоционална интелигентност. Запишете се на курс, купете си книга, изследвайте себе си и реакциите си. По този начин ще станете по-емоционално стабилни, което означава, че ще владеете по-добре емоциите си и ситуациите в живота си.

Дисциплина

Happiness

Хората, които притежават дарбата на щастието често са много дисциплинирани, имат усещане за цел и са фокусирани върху успехите и постиженията.

Те преследват мечтите си със страст и обичат да имат цели, които ги държат мотивирани и държат погледа им в бъдещето. Когато имаме позитивно очакване за бъдещето сме по-склонни да се радваме на живота, отколкото обратното, нали?

Как да я овладеем? Поставете си цели, които смятате, че можете да изпълните. Постигането на поставените цели повишава вашия ентусиазъм и позитивно отношение към бъдещето, а това ще ви мотивира да станете по-дисциплинирани и отговорни.

Състрадание

Happiness

Състраданието върви ръка за ръка с милото отношение към другите, емпатията и съгласието. Да ни е грижа за другите означава, че вече сме се погрижили за себе си и можем да протегнем ръка, за да помогнем на някой друг.

Хората, които могат да излязат от комфорта на собствения си егоизъм се чувстват по-свързани с другите, имат по-хармонични отношения и са надеждни партньори, които всеки иска да има около себе си.

Как да го овладеем? На първо място спрете да мислите, че проявата на емоции ще ви направи слаби и уязвими. Състрадателните хора са емоционални, сърдечни и точно това е в основата на високата им степен на емпатия и състрадание.

Любопитство

Happiness

Любопитството е личностна черта, която показва висок интелект, творческа мисъл и едновременно с това – присъствие в настоящия момент. Любопитството винаги е тук и сега. Може да сме любопитни за нещо абстрактно, нещо в минало или бъдеще време, но любопитството винаги се проявява в сегашно време.

То изисква пълно присъствие в настоящия момент. Неслучайно любопитните хора притежават искра ентусиазъм, фокусирана мисъл, творчески заряд и детска наивност, които оформят един цикъл на щастието, което както и самото любопитство винаги, винаги е тук и сега!

Как да го овладеем? Запитайте се какво ви е интересно тук и сега. Много често сме блокирани в главите си и не можем да излезем от там – сякаш умът ни става нещо като затвор, който ни пречи да бъдем щастливи. Опитайте да излезете оттам и да се огледате.

Има толкова интересни хора, неща, ситуации наоколо, за които знаем толкова малко. А искате ли да знаете повече? Е, това“малко повече“ е в основата на проявата на любопитство, а както разбрахме любопитните хора са по-щастливи!