frida.bg
пролетта

Най-добрите етерични масла за плавен преход към пролетта

Пролетта, според китайската медицина, е период на обновление, трансформация, пробив напред, ново начало, свеж въздух и промяна към по-добро бъдеще. Малкото зелено стръкче упорито си пробива път през снега, за да се разлисти и превърне в благоуханно цвете.

По същия начин телата ни се подготвят да излязат от тежката и заземяваща енергетика на зимата, за да навлязат в леката и жизнеутвърждаваща енергия на пролетта.

Всеки сезон също така съответства на определен елемент в природата. Както знаем основните елементи са пет и това са: вода (зима), дърво (пролет), огън (лято), земя (преходни сезони) и метал (есен).

Енергията на пролетта според китайската медицина съответства на елемента „дърво“, който на свой ред дирижира работата на нашия жлъчен мехур и черен дроб. Не случайно пролетта е момент за изчистващи диети, детоксикация, пускане на старото и цялостно обновление не само на тялото, но и на душата ни.

Ключови емоции на елемента дърво и енергията на пролетта са ентусиазъм и гняв. Всяка промяна има нужда от мощна енергийна вълна, за да се разпука от своя зимен сън и да се прояви в живота.

Ако се съпротивляваме на промяната, която естествено чука на вратата ни в началото на пролетта, у нас може да се прояви повишена раздразнителност, избухливост, гняв, усещане за липса на мотивация и цел. Ако не се съпротивляваме на промяната, а я прегърнем ще изпитаме прилив на енергия, ентусиазъм и обновление.

Как да подпомогнем тялото си да се адаптира към промяната с етерични масла?

Всеки елемент се асоциира с вибрацията на определени билки и етерични масла. Всяко растение съдържа един от елементите в себе си. В същото време, когато използваме тази концентрирана енергия под формата на етерични масла те ни помагат да го подсилим този елемент и да го балансираме в себе си. Представяме ви най-добрите етерични масла за баланс на енергията на собствената ни вътрешна пролет!

Бергамот

Етеричното масло от бергамот е добре познато със своите способности да намалява стреса и да ни връща усещането за вътрешен баланс и хармония. Можете да го използвате, когато се чувствате тъжни, объркани и твърде емоционални. Етеричното масло от бергамот има доказани психо-емоционални ефекти.

Грейпфрут

Macлoтo от грейпфрут имa oбoдpявaщ eфeĸт въpxy нacтpoeниeтo. То ни пoмaгa да се освободим от cтpecа и дeпpecията от зимата и да се гмурнем в изследване на новия си личен растеж. Изпoлзвa ce c гoлям ycпex пpи бopбaтa c мycĸyлнaтa yмopa и cĸoвaнocт, ĸaтo cъщeвpeмeннo cтимyлиpa лимфнaтa cиcтeмa и пo тoзи нaчин изчиcтвa тялoтo oт тoĸcини.

Хелихризиум

Етеричното масло от хелихризиум повдига духа и настроението ни и има стимулиращо действие върху нервната ни система. Изключително подходящо за употреба през зимните месеци, както и в преходния сезон между зимата и пролетта.

Мента

Етеричното масло от мента освежава и ободрява настроението и в същото време действа релаксиращо при нервно напрежение. Има болкоуспокояващо, дезинфекциращо, противовъзпалително и спазмолитично действие. Увеличава съпротивителните сили на организма.

Джоджен

Маслото от джоджен не е особено популярно, но носи големи ползи на храносмилателната система, облекчава метеоризъм, запек, повръщане и гадене.  Помага и на дихателните пътища, като лекува бронхит, кашлица, астма, хрема и синузит. Прилагано върху кожата, маслото успокоява сърбежа и има стимулиращо действие върху ума.

Бял равнец

Енергията на белият равнец напълно хармонизира на новата енергия, която идва с пролетта. Той ободрява духа, вдъхва ни ентусиазъм. Освен това има силни противовъзпалителни, психостимулиращи и тонизиращи свойства. Етеричното масло от бял равнец ще ви помогне да изхвърлите токсините и старата зимна енергия, за да започнете новия сезон напълно на чисто.

Лайм

Етеричното масло лайм е изключително подходящо за прехода към пролетта. То има освежаващо и тонизиращо действие, а ароматът му ни дава енергия и добро настроение.

Лаймът ни помага да пречистим както организма, така и емоционалното ни тяло от токсини, стари емоции и преживявания. По този начин ни предразполага към емоционален баланс и чувство на виталност.

Лайка

Лайката е известна със своите успокояващи и балансиращи емоциите свойства. Тя балансира нивата на хормоните, които бушуват в тялото ни по време на месечния цикъл и ни помага да се освободим от стреса и напрежението.

Просто поставете няколко капки от това етеричнно масло, което ви харесва най-много в дифузер или чаена свещ преди заспиване, за да усетите ефекта!

Снимка на корицата: flickr