frida.bg
щастливи

6 вярвания, които ни пречат да бъдем щастливи

Всички искаме да разберем магическата формула на щастието, но понякога в търсенето й изпускаме да го видим такова, каквото е. Но най-вече – да го изживеем. Оказва се, че повечето от вярванията ни, свързани с щастието не само не ни помагат да го постигнем, но и откровено ни пречат да го изживеем.

Щастието е нещо много просто. Често обаче си мислим, че то е нещо много сложно и далечно, което ще дойде като награда за добре свършена работа, постижения и упорити усилия.

Това не е съвсем така! Повечето от вярванията ни са насадени от възпитанието, средата и културата ни, които вкупом ценят постиженията и труда. Е, повечето от тях ни отдалечават от щастието. Защо тогава продължаваме да вярваме в тях?

„Щастието е фантазия на младостта“

Happiness

За съжаление много хора смятат, че нивата на щастие намаляват с възрастта, затова трябва да „намерят“ щастието и да го изживеят, докато са млади. Според психолозите обаче, младите хора са твърде ориентирани към бъдещето и често пропускат да се радват на живота си такъв, какъвто е.

Колкото повече остаряваме толкова повече променяме перспективата си за живота. Започваме да ценим малките неща в ежедневието си, да присъстваме по-пълноценно в живота си и да се грижим повече за отношенията си с другите хора.

Всичко това води до заключението, че щастието е заслуга на мъдростта, която често върви ръка за ръка с напредването на възрастта.

„Мечтаната“ работа ще ни донесе щастие

a hundred million suns and stars

Повечето хора смятат, че ако спечелят от лотарията, получат неочаквано повишение или намерят работата на мечтата си това незабавно ще ги направи щастливи. Така те ден след ден чакат щастието да дойде при тях, в,есто да го живеят.

Според учените, повечето хора са склонни винаги да искат още и още, и много бързо се адаптират към новите ситуации. Ако сте от този тип хора, ако спечелите от лотарията много бързо ще свикнете с този факт и ще поискате да спечелите още веднъж или нещо друго, което ще отвлече мислите ви в незнайна посока.

Всъщност, щастието е свързано с това да се чувстваме добре там, където сме. То е възможно само в сегашно време, никога в бъдеще.

„Щастието идва, когато постигнем целите си“

Според науката, хората, които имат цели и ги преследват са много по-щастливи от хората, които вече са постигнали целите си. Каква е поуката? Пътят е много по-важен от целта. Преживяването ни носи много повече плодове, отколкото стигането до крайната точка.

Както гласи народната мъдрост „Ако постигнеш мечтата си, после ще трябва да си търсиш нова мечта“. Очакването, надеждата, ентусиазмът са нещата, които ни зареждат с енергия и положителни вибрации. Затова не чакайте да видите резултат, за да бъдете щастливи, а превърнете целия процес в изживяване, в радост, в щастие!

„Любовта е тази, която ще ни направи щастливи“

Happiness

Много от нас вярват, че любовта е тази, която ще спаси света, но най-вече – ще спаси нашето лично щастие. Ако  чакаме да срещнем „правилният човек“ и „истинската любов“, за да бъдем щастливи буквално пропиляваме живота си.

Когато поставяме отговорността за щастието си върху плещите на любимия човек и връзката, това само ще предизвика проблеми в отношенията ви, според експертите. Нашето щастие е наша лична отговорност, а любовта може само да създаде още поводи за радост!

„Бракът е гаранция за щастлив живот“

Дори да не ви се вярва все още една частичка от нас вярва, че когато намерим правилния партньор, с който да си дадем брачна клетва, сякаш ще сме постигнали важна цел в живота си и най-сетне ще бъдем щастливи.

Според учените, ако имаме късмета да се оженим по любов наистина ще бъдем щастливи в продължение на максимум 2 години. След това брачната еуфория ще затихне, за да се приземим в предишните стойности на щастие, които сме имали преди това.

„Големите кризи разрушават щастието ни.“

45336638_l

Повечето от нас вярват, че големите житейски кризи, например загуба на работа, раздяла, развод, влошаване на здравето или неприятен инцидент, са главните виновници за това, че не сме щастливи. Според науката обаче, тези кризи често са голямо предизвикателство, ни и възможност да премислим и променим живота си към по-добро.

Това, което пречи на щастието ни всъщност са малките и дребни ежедневни разочарования. Те оказват много по-голямо влияние върху това дали смятаме, че сме щастливи или не. Както знаем, разочарованията зависят от това какви очаквания имаме, а за щастие, те зависят изцяло от нас. Щастието буквално е в нашите ръце!