frida.bg
боди

Боди имиджът, и как да започнем да харесваме телата си

Какво представлява терминът „боди имидж“ (body image)? Защо е важно да познаваме добре собствения си боди имидж? И как хората около нас повлияват начинът, по който се чувстваме в собственото ни тяло?

Боди имиджът: образът в огледалото

Боди имиджът най-общо представлява начинът, по който виждаме себе си в огледалото, както и начинът, по който си се представяме наум. Факт е, че много млади и слаби момичета „виждат“ (и си представят) себе си по много нереалистичен начин, което е в основата на хранителните разстройства. Нашият боди имидж включва:

  • вярванията ни за себе си (спомени, предположения, генерализации, влияние от социалните медии и т.н.)
  • начинът, по който се чувстваме във и по отношение на тялото си (как приемаме своята височина, тегло, форми и т.н.)
  • начинът, по който усещаме и контролираме тялото си, когато се движим и когато сме в покой.
Позитивен или негативен: зависи от средата

Всички ние възприемаме послания за собственото тяло от обкръжаващата среда. Като деца ние нямаме никакво отношение и представа дали тялото ни е хубаво или грозно, дебело или слабо, добро или лошо. Всички тези епитети идват отвън – от родителите, възпитателите, другите деца, от медиите и модите.

Така нашият боди имидж се изгражда от случайно подхвърлени реплики, които сме приели напълно. Но дали е правилен? Всъщност, тук нямат значение епитетите, а начинът, по който се чувствате в собственото си тяло.

Дали имате положителен (добро усещане) или отрицателен боди имидж зависи на първо място от посланията, които сте възприели. На второ място – от посланията за тялото ви, идващи от средата, в която живеете.

Ако искате да промените своето възприятие за собственото тяло, обградете се с хора, които не са фиксирани в телата си, твърди ново изследване, проведено от американското списание Medicalxpress.

Смятаме, че ако се обградим с „вдъхновяващи“, но фиксирани в перфектния външен вид ролеви модели това ще ни подтикне да започнем да се храним по-здравословно и да се грижим по-добре за себе си. Оказва се, че това не е съвсем вярно.

Обградете се с хора, които харесват телата си!
Според изследването, хората, с които споделяме времето си са в основата на това дали ще харесваме тялото си или не. Според него ако в обкръжаващата ни среда има повече хора, които не са фиксирани в телата си ще се чувстваме далеч по-комфортно в собствената си кожа и ще се харесваме повече.
Ако жените насочват по-малко внимание към формите и теглото си, това може да осъществи голяма социална промяна в позитивна насока, според изследването. Освен това, е важно като жени да осъзнаем огромното влияние, което има нашият собствен боди имидж върху хората. Особено върху децата, които израстват в нашата среда!
Както се казва, нека бъдем промяната, която искаме да видим в света, и защо не, да започнем първо с представата за собственото ни тяло!