frida.bg
хапчета

Противозачатъчните хапчета и депресията: какво трябва да знаем?

Хормоналната контрацепция не е толкова безобидна, за колкото се представя. А противозачатъчните хапчета могат сериозно да повлияят върху нашето настроение и ментално здраве. Това не е просто поредното предположение за връзката между хапчето и депресията, а голям червен флаг, вече потвърден от науката.

Доказано: хапчето повишава риска от депресия

Факт е, че хормоналната контрацепция се налага в някои определени случаи. Например, хормонален дисбаланс, поликистозни яйчници, лечение на кисти и др. Но приемането им само само с цел контрацепция е риск, който може да има сериозни последствия върху живота ни като цяло.

Можем да прочетем в листовките на всяка опаковка, че вероятен симптом от приемането на хормонални таблетки са „чести смени в настроението“, но всъщност това не е нормално състояние и нито една жена не трябва да се подлага на постоянен ПМС, освен ако няма здравословна причина за това.

Депресивните ефекти на прогестерона

Все повече учени доказват връзката между противозачатъчните хапчета и депресията. Например, изследване, публикувано в американското списание „Psychoneuroendocrinology“ показва пряката връзка между приемът на естроген и прогестерон върху емоционалното и когнитивно функциониране на мозъка.

Един от подценяваните, но сериозни странични ефекти на прогестерона е повишаването на тревожността и депресията. Вече е доказано, прогестеронът предизвиква депресия. Особено при жени, които преминават труден период в живота си. Например, житейска криза, здравословен проблем, емоционални трудности и т.н.

Как се случва това?

Изследването доказва, че синтетичният прогестерон (в много по-голяма степен от естествения) афектира:

  • производството на серотонин (хормонът на щастието)
  • моноаминооксидазата (ензим, който регулира допамина и други невротрансмитери в мозъка)

Това на свой ред води до раздразнителност, повишена тревожност и депресия. Също така, някои видове прогестерон имат по-силни „депресивни ефекти“ от други, а контрацептивите само с прогестерон са тези с най-сериозен ефект върху мозъка и настроението.

Различните контрацептивни хапчета имат различно влияние върху настроението и тревожността. Това, което учените доказват със сигурност е, че жените, които приемат хормонални таблетки увеличават значително риска да развият депресия, в сравнение с жените, които не приемат контрацептиви.

Също така, жените, които приемат хапчета с ниско съдържание на оестроген са по-застрашени от симптомите на депресията от жените, приемащи хапчета с по-висока концентрация на оестроген.

В заключение

Прибягвайте до хормонална контрацепция само ако има здравословна причина за това. Хапчето предизвиква хормонална буря в тялото ни и неслучайно има много странични ефекти, един от най-подценяваните, от които е именно депресията.

Депресията и тревожността влияят не само на начина, по който се чувстваме, но и на начина, по който възприемаме живота си, взимаме решения, както и върху работата, взаимоотношенията ни и усещането ни за смисъл.

Ако имате въпроси и съмнения за това дали контрацептивните хапчета, които приемате са най-добрите за вас, моля, консултирайте се с гинеколог. Не подценявайте депресивните симптоми! зито една жена не заслужава да се чувства по този начин – особено в следствие на прием на контацептивни таблетки!