frida.bg

Умората през лятото – как успешно да я намалим?

След пролетта и с настъпването на лятото, усещането за умора може да продължи или дори да се засили. Това може да се дължи на няколко фактора. Един от тях е, че летните температури и излагането на слънце могат да намалят производството на мелатонин в нашето тяло. Мелатонинът е хормон, който регулира нашия цикъл на сън и бодърстване. С намаляването на нивата на този хормон, можем да се чувстваме по-малко свежи и по-уморени през лятото.

Освен това, при високите летни температури, нашето тяло се нуждае от повече усилия, за да се охлади и поддържа подходяща температура. Това води до увеличено изпотяване и допълнителни усилия на терморегулацията на тялото. Този процес може да изтощи нашата енергия и да ни кара да се чувстваме по-уморени.

Така ч лятното време може да има отрицателно въздействие върху нашия сън, енергия и настроение, което в резултат може да ни накара да се чувстваме по-уморени през този период.

Ето и няколко съвета как да намалим лятната умора:

Хидратация

Честите симптоми на умора и сънливост през летния сезон са често свързани с липса на хидратация в организма. Затова е от съществено значение да се уверим, че пием достатъчно вода. Не само обикновената вода може да осигури хидратация на тялото ни, но и кокосовата вода може да бъде отличен източник на необходимите електролити.

Да се храним по-леко

Изобилното хранене може да доведе до умора и недостиг на енергия. През пролетта и лятото, природно тялото ни преминава към по-леко и свежо меню, което включва повече плодове, зеленчуци, ядки, риба, пуешко, пилешко и морски дарове. Важно е да избягваме пържени храни, колбаси, червено месо, тестени изделия и излишните захарни продукти.

Да внимаваме какво пием

За да се чувстваме енергични през лятото, е важно да избегнем прекалената консумация на напитки със съдържание на кофеин, алкохол и захар. Вместо това можем да се освежим с по-подходящи напитки, които ще ни помогнат да поддържаме енергията си.

Основната напитка за хидратация следва да бъде вода, но можем да се наслаждаваме и на други освежаващи напитки. Например, айрян, лимонада или студен чай са отлични варианти, но е добре да бъдат приготвени домашно и да бъдат подсладени с малко мед вместо със захар или подсладители.