frida.bg

Защо е препоръчително да се разхождаме след вечеря?

Ходенето вече не се определя като скучно и старомодно. Вероятно вие също предпочитате пешеходството, например по пътя за работа, нали? В такъв случай, следва да продължите в този дух и може би да включите вечерната разходка във вашата ежедневна рутина! Важно е да не пропускаме разходката след последния прием на храна. Прочетете нататък, за да разберете защо!

Когато мислите за разходка, няма нужда веднага да се фокусирате върху постигането на 10 000 стъпки. Това е страхотна цел, но не задължително трябва да бъде вашият стандарт, особено ако времето ви е ограничено.

Дори и кратката разходка може да има много положителни въздействия върху вашия психически и физически статус. Също така, след вечеря е изключително добра идея да се отправите на разходка.

Обикновено след хранене имаме склонност да седнем на дивана и да си почиваме. Въпреки това, според проучване от Университета в Лимерик, Ирландия, е по-полезно да се движим след храненето.

По този начин, не само ще подобрим своята физическа форма, но и ще намалим риска от диабет.

Изследването, което анализира въздействието на вечерните разходки след хранене, бе извършено сред хора, страдащи от преддиабет и тези с диабет тип 2. И в двата случая се установи, че само кратката разходка след хранене спомага за намаляване на нивата на кръвната захар и повишаване на енергията, която често спада след хранене и води до сънливост.

Ако имате затруднения с ходенето след вечеря поради дискомфорт в стомаха, можете да използвате алтернативни методи. Например, стойте прави за няколко минути, тъй като и този подход може да помогне при здравословни проблеми. Също така можете да се заемете с домакински задачи, като нареждане на масата, измиване на посудата или стартиране на пералнята. Дори леки аеробни упражнения също могат да бъдат полезни.

Между час и час и половина след приемане на храната представлява подходящ момент за разходка, дори и ако тя е с умерено темпо. Този подход ще помогне да се регулират високите нива на кръвната захар и ще ви подпомогне в постигането на по-добро самочувствие.