frida.bg

За тази билка се смята, че помага срещу Алцхаймер

Отдавна розмаринът е познат като любима билка с характерен аромат и разнообразни кулинарни приложения. Той се приветства за своите потенциални ползи за здравето на мозъка и когнитивните функции. През последните години, научните изследвания се фокусират върху изучаването на възможната му роля в борбата с болестта на Алцхаймер и подобряването на паметта. В тази статия се разглеждат обещаващите доказателства за влиянието на розмарина върху тези състояния.

Болестта на Алцхаймер е прогресивно невродегенеративно заболяване, при което в мозъка се натрупват бета-амилоидни плаки и неврофибриларни заплитания. Изследванията показват, че розмаринът може да помогне в предотвратяването или забавянето на развитието на болестта, като намалява образуването на тези токсични вещества.

Активните съединения, открити в розмарина, като карнозна киселина и розмаринова киселина, се отличават с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да защитят мозъчните клетки от оксидативен стрес и да намалят възпалението – два ключови фактора, свързани с развитието на Алцхаймер. Освен това, розмаринът е известен със своята способност да подобрява паметта и когнитивните способности. Изследвания показват, че само ароматът на розмарина може значително да подобри паметта и концентрацията.

В едно изследване, публикувано в списание Therapeutic Advances in Psychopharmacology, се открива, че излагането на аромата на масло от розмарин подобрява проспективната памет, която включва запаметяване на изпълнението на задачи в бъдеще. Вдишването на етерично масло от розмарин е свързано с повишена бдителност и подобрени когнитивни резултати при различни когнитивни задачи. Въздействието на розмарина върху паметта и когнитивните функции може да превъзхожда краткосрочните ефекти, както показват изследванията върху животни, които демонстрират, че екстрактът от розмарин може да подобри пространствената памет и учебните способности.

Счита се, че антиоксидантите, които се съдържат в розмарина, предпазват мозъчните неврони от оксидативно увреждане, което може да допринесе за когнитивния упадък, свързан с възрастта. Чрез намаляване на оксидативния стрес и възпалението в мозъка, розмаринът може да помогне за запазване на паметта и когнитивните функции по време на стареене. Важно е да се отбележи, че въпреки обещаващите изследвания относно ползите на розмарина за болестта на Алцхаймер и паметта, са необходими допълнителни проучвания, за да се установи неговата ефективност и да се определят оптималните дози и методи на приложение. Освен това, розмаринът не трябва да се разглежда като самостоятелно средство за лечение на Алцхаймер или слаба памет, а по-скоро като допълнителен аспект в общия план за лечение.