frida.bg

Как сами да се справим със зъбния камък?

Посещението при зъболекар често не е приятно и много пъти се стремим да го отложим, понякога дори подсъзнателно. Когато усещаме болка в зъба, не можем да го игнорираме, но когато става въпрос за премахване на зъбен камък, ние си търсим поводи да не направим посещение в кабинета.

Следващите няколко идеи не са с цел да ви убедят, че професионалното премахване на зъбен камък на всеки 6 месеца е задължително. Нашата цел е просто да ви помогнем с няколко домашни трикове за отстраняване на зъбен камък, ако нямате достатъчно време да посетите зъболекаря си или ако в момента не сте подходящо настроени за подобна дейност.

Ето няколко предложения за вас:

1. Е ясно е, че самото четене на зъби не може да премахне ефективно зъбния камък или натрупването на зъбни налепи. Затова ви препоръчвам да използвате конци за зъби, които ви позволяват да почиствате между зъбите си внимателно, с цел предотвратяване на натрупването на бактерии. За много хора това може да не е особено приятна дейност, но има и друга добра опция – можете да закупите специални мини-четки, които се предлагат в аптеките и са предназначени точно за качествена хигиена на междузъбното пространство. Можете да ги използвате всеки път, когато миете зъбите си.

2. Преди да започнете да чистите зъбите си, можете да ги натриете с парче или кора от цитрусов плод (като лимон, портокал или мандарина). Тези плодове са кисели и ще помогнат да омекотите „натрупванията“ на зъбни налепи. Оставете ги да действат около 2-3 минути и след това изплакнете внимателно зъбите си.

3. Консумирайте ябълки, но без да ги обелвате. Това ще ви осигури витамини и в същото време ще помогне да се предотврати натрупването на зъбен камък.

4. Преди да започнете да почиствате зъбите си с паста за зъби, може да потопите четката си в ябълков оцет. Това ще има сходно действие с натрупването на зъбите си с цитрусови плодове. Като омекотите налепите, ще можете да почистите зъбите си по-ефективно и така да помогнете в борбата срещу зъбния камък.