frida.bg

Три признака на артрит, които да не пренебрегваме

Имате ли усещане за скованост и необичаен дискомфорт при физическо натоварване по време на сутрешния час?

Артритът е хронично и болезнено състояние на ставите, което може да засегне както възрастни, така и млади хора. Не трябва да пренебрегваме сигналите, които тялото ни ни изпраща…

Артритът засяга 1 от 4 души в САЩ, като жените са по-предразположени от мъжете поради различия в анатомията и хормоналния профил. В миналото се смяташе, че износването на хрущяла в ставите, ускорено от наднорменото тегло, е основната причина за артрита.

Въпреки това, нови изследвания указват на хроничното възпаление като ключов фактор. Поради възможността от трайни увреждания, артритът изисква ранна диагноза и лечение. Медицинска намеса е от съществено значение, тъй като лечението в първите 3-6 месеца след появата на симптомите може да предотврати необратимо разрушаване на ставите, характерно за ерозивния вид на артрита. Затова е важно да бъдем внимателни към нашето тяло и да се консултираме със специалист при появата на следните симптоми:

Ако изпитвате скованост и намален обхват на движението, особено сутрин или след продължителни периоди на седнало положение през деня, това може да бъде индикация за възпаление на синовиума – тъканта, която покрива вътрешността на ставната капсула. Синовиалната течност, която подпомага работата на ставите, като осигурява мазнина, намалява с възрастта и се сгъстява при липса на движение. При артрит, гладкият ставен хрущял, който осигурява плавност на движението, изтънява поради износване, а синовиумът става възпален, което ограничава обхвата на движение и довежда до скованост, болка и отоцване в засегнатата област.

Зачервяването и отокът са често срещани признаци на възпаление в ставите, като силата на възпалителния процес се отразява на степента на отоците и промяната в цвета. Тези изменения се дължат на хормоните брадикинин и хистамин, които стимулират разширяването на малките кръвоносни съдове при възпаление, за да се подобри кръвоснабдяването на повредената тъкан. В резултат на възпалителния процес ставите могат да излъчват топлина при допир.

Липсата на енергия е общ симптом, характерен за множество заболявания, но когато се съчетава със споменатите симптоми, това може да служи като индикатор за ревматоиден артрит. Ревматоидният артрит представлява автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствените тъкани на организма. Умората и усещането за слабост в тялото се дължат на възпалителните процеси, които са увеличени при автоимунните заболявания.