frida.bg

Кои растения могат да ни помогнат да откажем цигарите?

В България има няколко растения, които се смятат за полезни за хората, които се стремят да се откажат от тютюнопушенето. В следващите редове ще разгледаме някои от тези български растения, които могат да помогнат при прекратяването на този толкова вреден за здравето навик.

Мащерка

В българската кухня мащерката е известна и широко използвана билка. Освен това, тя се счита и за растение с лечебни свойства, включително способността да помага за намаляване на желанието за пушене. Мащерката съдържа вещество, наречено карвакрол, което има успокояващо действие върху нервната система и може да помогне за снижаване на тревожността и стреса.

Градински чай

Градинският чай е още едно растение, което често се използва в българската кухня. Той има множество ползи за здравето, включително способността да помага за намаляване на възпалението и подобряване на когнитивната функция. Смята се, че градинският чай също има успокояващ ефект върху нервната система, което може да помогне за намаляване на стреса и тревожността, които често съпътстват процеса на отказване от цигарите.

Валериана

Валерианата е едно растение, което се използва обикновено като природно средство за лечение на безсъние и тревожност. Счита се, че тя работи, като повишава нивата на GABA в мозъка, което помага за успокояване на нервната система. Чрез намаляване на нивото на тревожност и стимулиране на релаксацията, валерианата може да помогне за снижаване на стреса и тревожността, които често се появяват при отказването от цигарите.

Липа

Липата е дърво, което се среща обширно в България. Цветовете му се характеризират с различни лечебни свойства, включително способността да помагат за намаляване на тревожността и стимулиране на релаксацията. Липовият чай е изключително популярен напитък в България и се счита, че е особено полезен за тези, които се стремят да се откажат от цигарите.

Женско биле

Женското биле е растение, което е широко използвано в традиционната българска медицина. То се счита за имащо разнообразни ползи за здравето, включително способността да помага за намаляване на възпалението и подобряване на функцията на храносмилателната система. Женското биле също така има успокояващ ефект върху нервната система.