frida.bg

Навиците, които със сигурност вредят на нашия мозък

Знаете ли, че според направените проучвания на учени на запад, високотехнологичната среда прави мозъците ни по-бавни и „по-неразумни“ с всеки изминал ден. Истина е, че рядко обръщаме внимание на здравето на нашия мозък, въпреки че нашите добри и лоши навици имат определен ефект върху неговата функция.

Например, липсата на редовна физическа активност под формата на спорт, йога, колоездене и други, води до анатомични промени в мозъка, които увеличават риска от сърдечни заболявания. Учените също смятат, че продължителното заседяване без движение може да оказва отрицателно влияние върху здравето на мозъка ни.

Но кои други навици му влияят зле?

Консумирате твърде много захарни изделия

Когато консумираме храни и напитки с високо съдържание на захар, нивата на глюкоза в кръвта ни се повишават. Това високо ниво на глюкоза в кръвта намалява синтеза на мозъчния невротрофин (BDNF), който е важен за мозъка, за да създава нови спомени и да учи нови неща, показват западните изследвания.

В резултат на това, консумацията на храни с високо съдържание на захар (която може да се намери дори и в сосове) ограничава способността на мозъка да учи и формира спомени. Това вероятно е причината, поради която се появяват проблеми с краткосрочната памет.

Прекарвате твърде много време пред екраните

Изследванията от западни университети показват, че личните срещи са от изключително значение за нашето психично здраве. Хората прекарват значително повече време пред екрани на телевизори, телефони, таблети и компютри, отколкото някога през цялата история. Едно проучване, проведено от Университета на Мичиган, открива, че дори и 10-минутен разговор лице в лице подобрява нашите когнитивни функции. Изследователите споделят, че прекомерното време, прекарвано пред екраните, има доказано неблагоприятно въздействие върху нашата креативност, интелект и емоционално благополучие.

Не спите достатъчно

Качественият сън е от съществено значение за оптималното функциониране на нашето тяло, но редовната липса на сън може да доведе до нарушения в начина, по който тялото ни комуникира и обработва информацията. По време на съня се създават връзки между нервните клетки (неврони) в мозъка ни, които ни помагат да си припомним нови познания. Липсата на сън изтощава мозъка ни и го лишава от ефективното изпълнение на функциите му.