frida.bg

Как намаляването на калориите удължава нашия живот?

Намаляването на калорийния прием е традиционен подход за отслабване. Въпреки че съществуват множество модерни диети, които обещават бързи и дълготрайни резултати без чувство на глад, ограничаването на калориите продължава да бъде най-ефективният метод за контрол на теглото, който не изключва или забранява цели групи храни. Този подход ви позволява да се храните от всичко, като в същото време следите количеството калории, които консумирате на ден.

Ограничаването на калорийния прием има и друга важна полза, освен отслабването. То е свързано с удължаване на живота и забавяне на процеса на стареене.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, дори само намаляването на дневния калориен прием с 5 до 10% има значителни ползи за контролирането на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар, което има изключително положителни ефекти върху здравето.

Според изследване, публикувано в началото на 2023 г. в Nature Aging и цитирано от healthdigest.com, дългосрочното ограничаване на калориите може да промени биомаркерите в ДНК, които са свързани с процесите на стареене.

За изследването бяха включени 220 души, разделени в две групи възраст между 21 и 50 години. Едната група беше помолена да намали дневния си калориен прием с 25%, като в останало запазят своята обичайна диета. Другата група продължи да се храни по обичайния си начин.

И двете групи участници в изследването имали нормално или леко наднормено тегло в началото, а дължината на изследването била 2 години. В началото на изследването учените измерили биологичната възраст и скоростта на стареене на участниците, използвайки специфични алгоритми, базирани на ДНК. Тези данни били отчетени в началото и края на изследването.

Целта на изследването била да се провери дали нискокалоричната диета може да забави процесите на стареене, подобри качеството на живот и потенциално намали риска от преждевременна смърт.

Резултатите показват, че намаляването на калориите действително може да бъде свързано със забавяне на стареенето.

От резултатите става ясно, че контролната група, която е намалила калорийния си прием само с малко количество – около 2% до 3%, е показала намаление на теглото, общото възпаление в тъканите и забавяне на стареенето на клетките в сравнение с групата, която не е променила своята храна.

Изследователите считат, че тези резултати могат да допринесат за намаление на ранната смъртност с до 15%.