frida.bg

Рязко ограничаване на храната след празниците? Не се препоръчва!

Обикновено след празниците се чувстваме виновни за многото погълнати калории, поради което рязко ограничаваме количеството на храна, което приемаме. Този шок за организма обаче не се препоръчва от известния диетолог и експерт по хранене проф. Донка Байкова.

Тя посочва, че след празниците не бива рязко да ограничаваме храната, минайки единствено на плодове и зеленчуци, например. Тя споделя, че резките промени в навиците представляват стрес за организма – нещо, което следва да избягваме на всяка цена.

Според проф. Байкова, обикновено организмът реагира на подобен стрес по непредсказуеми начини.

Колкото до зеленчуците, проф. Байкова съветва след празниците да ги консумираме под формата на супа, а плодовете да бъдат белени, за да не приемаме химическите съединения, с които се обработват по време на отглеждането си. Самите плодове могат да се хапват сурови, но също така печени и във всякаква друга форма, но без да се прекалява, казва професорът.

Не сменяйте рязко хранителните си навици след празниците

Проф. Байкова е категорична, че не бива да забравяме нещо друго, което действително е важно – да си даваме почивка между отделните хранения, а не лакомо да поглъщаме всичко последователно. Стомахът има нужда от тази почивка. Тя препоръчва да си направим интервали от време, чрез които да си правим и график на храненията. Тя препоръчва да стартираме деня си с чаша напитка, например – домашна цитронада, изцеден сок или смути, което сме разредили с малко вода. Тя обаче съветва да избягваме газираните напитки, тъй като те реално носят единствено вреди за организма.

Когато приключим с напитката, време е да стартираме храненето. Проф. Байкова казва, че е добре обядът да е бъде с по-леки гарнитури, като тя съветва да избягваме две популярни ястия в България – картофена салата с майозена и руска салата. Вместо това, нека посегнем към зеленолистните растения. Колкото до алкохола, добре е да изберем един вид от него и разбира се – да не прекаляваме.