frida.bg

Три навика, които излишно ни състаряват

Независимо колко много съвети за красота изучим, винаги има няколко неправилни действия, които обичаме да правим, но сме наясно, че те могат да ни пречат да постигнем по-добро излъчване и самочувствие.

Дали сте се замисляли кои от тези навици могат да имат отрицателен ефект върху вашата визия и да ви направят по-стари?

В следващите редове ще ви дадем някои примери за такива навици.

Хапваме твърде много въглехидрати

Консумацията на въглехидрати често се асоциира с високите нива на кръвната захар, което може да доведе до редица здравословни проблеми и преждевременно стареене. Някои научни изследвания показват връзка между високите нива на глюкоза и инсулин и стареенето. За да намалите тези рискове, може да бъде полезно да консумирате първо храни, богати на протеини, преди да ядете тези, които са богати на въглехидрати. Например, предпочетете да ядете първо месото, а след това гарнитурата от картофи. Освен това, е препоръчително да започнете деня си с хранене, съдържащо повече протеини, за да избегнете високите нива на глюкоза, които могат да се образуват след консумация на въглехидрати.

Твърде много време прекарваме седнали

Ако желаете да запазите младостта и жизнеността си възможно най-дълго и да изглеждате така, трябва да избягвате да прекарвате продължителни периоди в седнало положение. Въпреки че в наши дни много хора прекарват часове пред компютър, редовното ставане от стола може да намали вредните последствия от това. Препоръчително е да се раздвижвате на всеки час, като направите кратки упражнения като клекове, бърпита, ритници или други. По време на обедната почивка се разходете, а по време на работа може да опитате да смените позицията си. Ако имате възможност, може да изберете бюро, което може да се регулира по височина, така че да можете да работите както стоящи, така и седнали.

Прекарваме твърде много време под слънцето

Когато сте били тийнейджър, вероятно сте били запознати с проблема на слънчевото изгаряне. Може би сте прекарвали много време на открито, изложени на жаркото слънце, с цел да постигнете кожа с красив тен. Но времето от тези години отдавна отмина, и в момента излагането на кожата ви на прекалено много слънчева радиация може да нанесе сериозни щети на здравето ви. Ултравиолетовата радиация може да доведе до появата на бръчки, пигментни петна, дехидратация на кожата и дори до рак. Ето защо е важно да бъдете внимателни и да не се излагате на слънце между 11 и 16 часа. Ако все пак се излагате на слънце, винаги нанасяйте слънцезащитен крем с висок фактор на защита.