frida.bg
витамини

Не приемайте тези дамски витамини без лекарско предписание

В наши дни витамините се смятат за универсално средство за предотвратяване на почти всички заболявания и съвети за тяхното използване може да се намерят на всяко интернет издание, посветено на здравето и красотата. Важно е да имате предвид, че приемането на големи дози от тези вещества, без предварително консултиране с лекар може да доведе до опасни последствия за организма.

Витамините са съединения, които са от съществено значение за здравето ни, но повечето от тях не могат да бъдат произведени от нашето тяло и трябва да се приемат чрез храната или добавки. В някои случаи, приемът на витамини без консултация с лекар може да бъде опасен за здравето ни, тъй като някои от тях могат да причинят сериозни проблеми, ако се приемат в неподходящи количества. Затова, е важно да бъдем информирани за възможните рискове и да се консултираме със специалист, преди да започнем да приемаме витамини във форма на добавки. Ендокринологът и диетолог д-р Оксана Михалева може да ни помогне да разберем кой витамин може да бъде опасен и да ни даде съвети за правилното им приемане.

Витамин D

Витамин D е станал изключително популярен в последно време по целия свят. Това биологично активно вещество е подобно на хормоните по своята структура и действие. Важната му роля в метаболизма на калцията се дължи на това, че стимулира абсорбцията на калций в червата и намалява неговото отделяне от тялото. Така витамин D допринася за образуването на костна минерална плътност, като помага на калцията да се усвоява по-ефективно в костната тъкан.

В допълнение към този ефект, витамин D играе важна роля в имунната система, като помага за формирането на имунологична толерантност, особено по време на пренаталния период, като предотвратява развитието на автоимунни процеси. Освен това, научно е доказано, че витамин D повишава устойчивостта на организма към вирусни и бактериални инфекции, намалява риска от рак и диабет.

Витамин Е

В действителност, витамин Е не е единичен витамин, а е част от група мастноразтворими витамини, като алфа-токоферол, гама-токоферол и токотриеноли. Този витамин се съдържа в пшеничен зародиш, авокадо, ядки, слънчогледови семки и различни зеленчуци, а достатъчно количество може да се намери в растителните масла.

Основното му действие е като антиоксидант, който предотвратява увреждането на клетките от пероксидация и може да има положителен ефект върху имунната система, защитавайки от рак, сърдечно-съдови заболявания и възпаления.

Въпреки това, високи дози витамин Е могат да повлияят отрицателно върху съсирването на кръвта, като инхибират витамин К, което може да доведе до кървене. Това е особено рисковано за хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта като аспирин, както и за хора, които са претърпели хеморагичен инсулт или страдат от чернодробно заболяване.

Витамин C

Витамин С е хидросолубилен витамин, който обикновено не се задържа в организма, а се отделя чрез урината. Той е наличен във почти всички растителни храни, особено в цитрусови плодове, пиперки и броколи.

Витамин С е необходим за растеж и възстановяване на тъканите, подпомага имунната система, стимулира колагеновата синтеза, участва в образуването на серотонин (естествен антидепресант) и има антиоксидантни свойства.

При някои хора, високите дози витамин С могат да доведат до симптоми като диария, гадене, гастрит, умора, горещи вълни, главоболие и безсъние, затова е важно да се консултират с лекар, преди да започнат да го приемат. Хората, страдащи от хронични чернодробни или бъбречни заболявания, подагра или с история на калциево-оксалатни камъни в бъбреците, не трябва да приемат високи дози от витамин С.