frida.bg

4 причини защо не трябва да прекаляваме със слънчогледовите семки

Семките са любимо занимание за толкова много хора. Все още се спори дали чопленето на вкусни печени слънчогледови семки със сол е просто навик за едни или за други – изненадващ метод за релаксация. Повечето от нас ще кажат: слънчогледът е полезен за човека. И това наистина е така, но само в случай, че не злоупотребяваме с печените семки. В големи количества това „народно лакомство“ може да ни донесе сериозни проблеми.

Излишни килограми

Слънчогледовите семена са изключително засищащ продукт. Калоричността за 100 храма семки се измерва в 570 Ккал. А това е наистина много. Страстните любители на семките рядко се ограничават до 100 грама на ден и за един прием неусетно поглъщат цялото дневно количество калории.

Избягвайте дългите, горещи душове

Освен това в семките, консумирани в големи количества, се съдържат мазнини. В 100 грама семки има около 50 грама мазнини. Както става ясно,  на пръв поглед невинното увлечение е сигурен начин да качите няколко излишни килограма. Всеки диетолог ще потвърди, че слънчогледовите семки, независимо сурови или печени, са реална опасност за вашата фигура.

Вреда за стомаха

Феновете на печените семки много добре знаят, че голямото количество от лакомството предизвиква появата на киселини. А към този неприятен симптом не трябва да се отнасяме лекомислено. Киселините се появяват от стомашни ферменти, които преминават в хранопровода, предизвиквайки раздразнение по стените на стомаха. Затова лекарите ще ви посъветват да избягвате семките, ако не искате да си навлечете сериозен проблем в храносмилателната система.

Стомашните киселини са предвестник на гастрита, язвата и още куп други заболявания. Сред тях дори се отнася ракът на стомаха, с който хиляди хора не успяват да се преборят. Ако често забелязвате неприятни усещания в хранопровода и стомаха, непременно трябва да се откажете от семките и да се обърнете към гастроентеролог.

Разрушение на зъбния емайл  

Както е известно, повечето хора чоплят семките с предните си зъби. Постоянното въздействие върху зъбния емайл по време на трошенето на слънчогледовите люспи предизвиква образуването на микропукнатини.

Юпитер в Стрелец
Юпитер в Стрелец

Допълнително, върху зъбите действат киселини, водещи до развитието на кариеси във вече увредените места. Предните зъби се оказват в плачевно състояние много бързо и усмивката губи своята привлекателност.

Привържениците на семките се познават по пожълтяването на емайла и тъмните петна по него. По местата с постоянен контакт с люспите на семките се появяват счупвания и огнища на гниещи процеси. Да си възвърнете красотата на зъбите не е лесна задача, но най-важното – цената е висока. Благодарение на любителите на слънчогледови семки, стоматолозите никога няма да скучаят.

Вреда за костите

Местата за сеитба на слънчогледови семки не се избира придирчиво от производителите. Често площите, върху които се сее слънчоглед, се оказват близо до промишлени предприятия и оживени мръсни пътища. Семките попиват добре тежките метали и други опасни вещества, излъчени от газовете и производствените отпадъци. В периода на узряване слънчогледовите семки натрупват и голямо съдържание на кадмий.

тренирате
Running shoes – woman tying shoe laces. Closeup of female sport fitness runner getting ready for jogging outdoors on forest path in late summer or fall.

Този тежък отровен метал се задържа в организма ни, а да се избавим от него не е никак лесно. Кадмият нанася удар по бъбреците и белия дроб, както и по костите. Кадмият възпрепятства усвояването на калций в костите, който е така необходим за укрепването на костната система на човека. Ето защо не бива да се учудвате, че любителите на слънчогледови семки страдат от остеопороза, белодробни и бъбречни проблеми.