frida.bg

Защо и как трябва да миете сушените плодове, преди да ги ядете?

Миете ли сушените плодове, закупени от магазина? Много хора дори не подозират, че миенето на любимите сушени кайсии, стафиди или фурми не само прави плодовете безопасни, но и лесни за усвояване от храносмилателната система. Но съществуват някои правила при измиването,  с които не само ще предпазим нашия организъм, но и ще помогнем пълноценно да се възползва от полезните вещества в сушените плодове.

Две причини защо трябва да мием сушените плодове

Първата причина е проста и вероятно напълно разбираема. Никой не знае в какви условия са били съхранявани сушените плодове, преди да пристигнат на вашата трапеза. Може би сушените сини сливи са били паднали някъде на пода, а недобросъвестният търговец ги е върнал в общата опаковка. Или например складът, където са се съхранявали ядките и плодовете, е бил навестяван от гризачи и други вредители.

Втората причина е известна за всички, които имат представа от технологията на производство на сушени плодове. В магазина не се предлагат домашни плодове, които са били изсушени под слънчевите лъчи. За обезпечаване на красивия външен вид и дълъг срок на годност, плодовете се обработват с консерванти (бензоат и калиев сорбат, както със серен диоксид). Тези вещества няма да нанесат голяма вреда на организма на човека, но преди да хапнем лакомствата, те задължително трябва да бъдат обработени по правилния начин.

Как правилно да мием сушените плодове!
Стафиди

За да не хрускат допълнителните и ненужни части, преди консумацията стафидите трябва да бъдат почистени от остатъците от дръжките и замърсяванията. Просто измийте изсушените гроздови зърна под гореща течаща вода, като старателно ги „масажирате“. По този начин ще премахнете малките примеси, калта и ще премахнете прашните частици. След това изплакнете стафидите и ги накиснете.

Ако стафидите се меки, то 10-20 минути ще са напълно достатъчни, но ако са твърди и прекалено сухи, ще се наложи да ги киснете в гореща вода за поне 3-4 часа. След това изплакваме стафидите, отцеждаме ги и ги поставяме върху суха кърпа добре да се изсушат.

Сини сливи

Сушените сини сливи са изключително полезни, особено за храносмилателната система. Но преди да им се насладим, трябва да ги накиснем в хладка вода в продължение на половин час. Изплакваме под гореща течаща вода.

Тази техника е подходяща за подготовка на сушените сини сливи при използването им в салати и като част от сутрешната закуска. За употребата им в рецепти с печива и сладка, можете да ги пуснете във вряща вода за кратко.

Сушени кайсии

Както и сушените сини сливи, така и сушените кайсии се държат 30-40 минути във вода, преди да бъдат изплакнати. След това най-добре е да ги обработите с решетка на пара или в друг подходящ уред за готвене на пара. Тази техника запазва максимално полезните витамини, като в същото време ефективно унищожава вредните микроорганизми и химически вещества.

Фурми

Фурмите са любимо лакомство за мнозина. Те са капризни, затова не бива да ги държите дълго във вода. Ако не искате да станат на пихтия, действайте бързо.

Най-напред изплакнете фурмите под течаща вода със стайна температура. След това положете фурмите върху суха кърпа. Ако сте се натъкнали на стари и жилави плодове, можете да ги накиснете за не повече от 15 минути във вода със стайна температура.

Задължително обърнете внимание на цвета на водата: ако има синкав оттенък, откажете се от консумацията на фурмите – очевидно са били обработвани с оцветители и фунгициди. И двете вещества няма да донесат ползи за тялото ви.

Правилно измитите сушени плодове помагат на храносмилателната система при обработката им, благодарение на което нашият организъм си набавя необходимите микроелементи и витамини.