frida.bg
гладуване

5 ползи за здравето от диетата „Периодично гладуване“

Периодичното гладуване, или диетата “Intermittent fasting” набира все по-голяма популярност, а последователите й се кълнат не само в способността й да топи мазнините, но също така – да подобрява здравето и работата на клетките ни.

Основният принцип в диетата е периодично, но не пълно гладуване. Какво ще рече това? Часови интервал, в които се приема храна се редува от часови интервал, в който се приема единствено вода, т.е. се гладува.

В диетата Периодично гладуване е позволено да се храните както обикновено, но само в часовия интервал обозначен за хранене.

Най-популярните варианти на диетата Периодично гладуване са 18/6, 16/8 и най-лекият вариант 14/10. В първият случай се гладува 18 часа през деня, а се приема храна в останалите 6 часа, и т.н.

Идеята е да се даде повече време на тялото да се самовъзстановява и самолекува, и не на последно място – да се храни със собствените си резервоари – излишните мазнини.

В тази статия няма да наблягаме на ефекта отслабване, който според привържениците на диетата е безспорен, а по-скоро искаме да се спрем върху ползите за здравето.

Оказва се, че диетата Периодично гладуване надминава редица други диети по фактор подобряване на цялостното здраве, а ние събрахме няколко научно доказани факти, които потвърждават тази теза. Ето кои са те!

Намаляват нивата на инсулин

Когато започнем да гладуваме значително започват да намаляват нивата на инсулин в кръвта. Това води до намаляване на кръвната захар и  апетита, улеснява изгарянето на мазнините и служи като превенция срещу диабет тип 2.

Увеличава се хормона на растежа

Когато гладуваме нивата на човешкия растежен хормон (HGH) започват да се повишават драстично. По-високите нива на растежния хормон улесняват изгарянето на мазнините. Освен това води до натрупването на мускулна маса и забавяне на стареенето.

Настъпва клетъчно обновяване

Когато организма не се занимава с преработване на храна, започват да се случват други важни процеси в тялото. Това са важните процеси на клетъчно самовъзстановяване. Например, отстраняване на отпадъчния материал от клетките и регенерирането им.

Положителна генна мутация

Според различни научни източници, продължителното прилагане на диетата с гладуване води до важни промени в няколко гена и молекули, свързани с дълголетието и превенцията срещу редица болести.

Намалява оксидативния стрес

Оксидативният стрес и свободните радикали стоят в основата на преждевременното стареене, увреждането на ДНК и появата на редица хронични заболявания.

Според новите проучвания периодичното гладуване може да повиши устойчивостта на организма към оксидативен стрес, както и да намали възпалителните процеси в тялото, водещи до влошаване на здравето и качеството ни на живот.

Трябва да отбележим, че ползите от практикуването на Периодично гладуване са много повече. В тази статия акцентираме само върху 5 от тях, които смятаме за едни от най-важните. Дали тази диета е добра за вас или не, моля, консултирайте се с лекуващия ви лекар или диетолог, който следи текущото ви състояние и здравни показатели.