frida.bg

10 причини защо да ядем овесена каша

Всеки знае, че едно от най-известните ястия от детството е овесената каша. Тя е питателна и вкусна, но най-хубавото е, че е ключ към здраве и дълголетие. За да си припомните полезните свойства на овесената каша, прочетете следните 10 убедителни причини да включите вкусната закуска към ежедневното меню.

  1. Овесът съдържа голямо количество разтворими баластни вещества. Те ефективно понижават нивото на холестерина в кръвта. Само 3 грама от полезните вещества дневно, ще успеете да понижите холестерола от 8 до 23%. Важно е да се отбележи, че само една чаша овесена каша съдържа 4 грама баластни вещества.
  2. По данни от изследванията на учени от Харвардския университет, редовната консумация на овесени ядки понижава риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип 2. Учените наблюдавали начина на живот, храненe и здравословно състояние на повече от хиляди души в продължение на 14 години. Авторите на изследването доказали, че хората, които често хапвали овес, страдали по-рядко от сърдечно-съдови заболявания. Профилактичен ефект има консумацията на 28 грама от пълнозърнестия продукт, т.е. само една купичка с каша дневно.

Учените отбелязали също, че овесът е отлична храна за спортистите, особено като закуска. Питателната каша доставя голямо количество баластни вещества, като помага за по-дългото съхранение на високо ниво на енергия в организма.

  1. Овесената каша помага за контролиране на килограмите. По данни на изследвания овесът съдържа бета глюкани. Те съдействат за отделянето в организма на невропептидния хормон холецистокинин. Той предизвиква усещането за ситост и контролира апетита, но по-изненадващото е, че се явява и антидепресант
  2. В медицинското списание „American Journal of Clinical Nutrition” учени публикували резултати от изследване, което показало, че овесената каша действа върху организма като ефективно лекарство за понижаване на кръвното налягане. Освен това овесената каша помага и за поддържането на нормалните нива на артериалното налягане.
  3. Овесената каша има нисък гликемичен индекс, стабилизиращ нивата на кръвната захар. Ако ядем овесена каша за закуска сутрин, със сигурност ще останем сити за дълго време.
  4. Овесената каша е богат източник на антиоксиданти, които защитават нашия организъм от свободни радикали, като в същото време предотвратява развитието на ракови клетки и сърдечно-съдови заболявания.
  5. Според изследванията на учени от Великобритания и Холандия съществува пряка връзка между консумацията на храна, богата на баластни вещества, и понижаването на риска от развитие на рак на дебелото черво. Оказва се, че с всеки допълнителни 10 грама баластни вещества в нашето меню, рискът от развитието на коварната болест се понижава с поне 10%. А овесената каша, както вече знаем, съдържа много баластни вещества.
  6. Овесената каша е отличен източник на белтъци и въглехидрати. По данни на изследванията, порция овесена каша, изядена 45-60 минути след тренировка, значително повишава нейната ефективност.
  7. Благодарение на съдържащите се в овесената каша бета глюкани (ефективни имуностимулиращи агенти), организмът повишава защитните си сили срещу инфекции.
  8. Овесената каша като вечеря помага на онези, които имат проблем с безсънието. Съдържащият се в овесената каша витамин B6 стимулира възпроизвеждането на серотонин, чийто дефицит води до безсъние. Освен това овесената каша стимулира секрецията на мелатонин – хормонът на съня.