frida.bg

10 причини да правим секс за здраве

Обсъждането на интимния живот е деликатно тема на разговор. Често това е една от причините много хора да пренебрегват факта, че сексът е не само приятно изживяване, но е и отличен лек срещу някои заболявания. Оздравяващият ефект на пълноценното полово общуване се обяснява с естествената реакция на организма към близостта с друг човек.

Когато правим секс, дори не подозираме за многобройните процеси, които се активират в нашето тяло. Всъщност приятното занимание може не само да облекчи някои болести, но допринася за профилактика на целия организъм.

Сексът укрепва имунитета

Правенето на любов повишава нивото на имуноглобулините, които защитават организма от инфекциозни и респираторни заболявания, включително от грип.

Сексът избавя жените от мигрена

Нежната половина на човечеството често страда от главоболие, което преминава в изтощителна мигрена. В този случай ще помогне редовният секс. По време на оргазма женското тяло изработва ендорфин – кортикостероиди, които действат като обезболяващо, не по-лошо от фармацевтичните продукти.

Сексът подобрява женското здраве

Статистиката потвърждава, че дамите, които често правят любов, имат редовен менструален цикъл и безболезнени „критични дни“.

Секс срещу излишните килограми

Учените установили, че всяка минута приятна близост, включително целувките, изгаря четири калории. Затова хората, които водят активен полов живот, изглеждат по-стройни.

Сексът помага да съхраним младостта си

Всеки знае, че естрогенът е женски хормон. Но малко от нас са чували, че той отговаря за красотата и младостта на дамите. Правейки секс поне през ден, вие ще изглеждате значително по-млади от своите връстници.

Секс при изпускане на урина

С възрастта нашето тяло не само се състарява външно. Хората в напреднала възраст често страдат от невъзможност да задържат урината, което се обяснява с отслабения тонус на мускулите на тазовото дъно. Половата активност ще ви помогне да се справите с този неприятен дискомфорт, тъй като сексът е отлична тренировка на мускулите на влагалището и таза.

Сексът може да замени кардиото

Много хора се опиват да държат в тонус сърцето си чрез бягане във фитнеса. Но не всеки притежава достатъчно силна воля и за прекарване на време в залата или сутрин рано в парка. Може би хората биха се занимавали по-охотно със секс, ако бяха наясно, че половата активност понижава нивото на холестерола и укрепва кръвоносните съдове и сърцето.

Сексът е естествен антидепресант

Животът, изпълнен със стрес, често води до депресия. Веднъж попаднали в капана на сивото ежедневие, трудно можем да намерим повод за радост. За да се избавим от тревогите, унинието и безсънието, не е задължително да прибягваме до антидепресанти. Сексуалното удовлетворение е съпроводено от възпроизвеждането на ендорфин, който помага за подобряване на настроението и облекчаване на тревожните състояния.

Сексът като профилактика срещу ракови заболявания

Съществува мнението, че онкологичните заболявания възникват в резултат на компрометираната работа на имунната система. За поддържането на здрав имунитет, на организма са необходими окситоцин и серотонин, които често биват наричани „сексуални“ хормони. Редовният секс осигурява необходимото ниво на тези вещества в организма.

Секс вместо антиоксиданти

За никого не е тайна, че токсините и вредните вещества замърсяват организма. Природата е заложила в нашите тела естествен механизъм за прочистване – секс. Половата активност подобрява циркулацията на кръвта, благодарение на което тялото бързо се пречиства от вредните вещества.

Освен тези десет причини да започнете да правите редовно секс, не забравяйте, че половата активност оказва положителен ефект и върху нормалното функциониране на щитовидната жлеза, здрава кожа и здрави дихателни органи. Разбира се, сексът не е панацея, нито пък може да изцели хронични болести с необратим резултат. Но преди всичко, освен като чудесен имуностимулатор, сексът е чудесен начин за споделяне на любовта между двама души.