frida.bg
помагането

5-те езика на любовта: силата на помагането

Ако вие или партньорът ви често употребявате фразата „Действията говорят повече от думите“, вероятно вашият първичен любовен език е този на помагането.  За вас е важно да усещате любовта чрез практически действия всеки ден.

Например, ако вашият любим ви прави подаръци и ви обсипва с комплименти, но забравя да купи това, за което сте го помолили на прибиране от работа или пропуска да измие чиниите след вечеря, вероятно ще се чувствате пренебрегнати и недостатъчно обичани.

Помагането като жест на любов, а не като досадно битово задължение

Хората, чийто основен език на любовта е практическата помощ възприемат любовта най-добре чрез действията, които целят да направят живота им по-лесен.

Така битови неща като косенето на тревата, миенето на чиниите и пазаруването, се превръщат в жестове на грижа, които красноречиво засвидетелстват любовта към вас. Помагането улеснява живота ви и ви показва, че сте ценни за партньора ви и той е „тук за вас“.

Ако вашият любовен език е друг, вероятно недоумявате как нещо толкова битово и скучно като миенето на чиниите може да накара другият човек да се чувства обичан и оценен.

Това се вижда много ясно, когато пропускате да направите това, за което другият ви е помолил. Той се чувства наранен, сякаш става дума за нещо повече от „миене на чинии“. И наистина това е така.

Молбите за практическа помощ, всъщност са молби за любов

Според Д-р Чапман, създателят на „5-те езика на любовта“, във всеки човек има “емоционален резервоар”, който чака да бъде напълнен с любов от най-близките хора.

Когато се чувстваме обичани по правилния начин, нашият емоционален резервоар е пълен, а ние се чувстваме оценени, удовлетворени, обичани. И обратното.

„Молбите дават насока на любовта, а изискванията слагат спирачка на потока на любовта“.

Д-р Гари Чапман

Когато не се чувстваме обичани на езика на любовта, който разбираме, нашият емоционален резервоар остава празен и страдаме. Това не означава, че нашият партньор не ни обича. Той просто изразява любовта си по начин, който не разбираме и не стига до сърцето ни.

Как да покажем любовта си чрез езика на служенето?

  • Пригответе му/й закуска/вечеря.
  • Изхвърлете боклука
  • Да, измийте тези чинии
  • Пазарувайте
  • Почистете колата му/й, без да ви е помолил/а
  • Грижете се за децата за няколко часа и й позволете да се отпусне

В заключение…

Все пак, трябва да правите разлика между безкрайните изисквания на другия и превръщането ви в неплатени прислужници. Когато някой просто иска да ви използва със сигурност ще го усетите.

Вероятно той/тя няма да благодари и ще изисква от вас да му помагате все повече и повече, но без да усещате, че това води до увеличаване на любовта между вас.

Ако езикът на вашият партньор е помагането, всеки жест на служене от ваша страна ще отваря сърцето му, ще го изпълва с благодарност. По този начин той ще иска да свой ред да ви накара да се чувствате обичани.

Любовта е поток, който тече между двама души. За да бъде любовта трайна, трябва да започнем да говорим езика на другия човек и той – на нашия. По този начин ще държим емоционалните си резервоари пълни, а любовта – силна и изпълваща сърцата ни.

Прочетете още: 5-те езика на любовта: “вълшебната пръчица” за щастлива и трайна любов