frida.bg

Какво не трябва да казваме на приятел, който е скъсал с половинката си

Нямате нужда от професионален житейски наръчник със съвети, ако възнамерявате да помогнете на приятел с разбито сърце. Ако в момента самите вие се радвате на прекрасна връзка с любим човек, вашият най-добър приятел може би минава през ада след раздялата си с партньора. Има неща, които можете да направите, за да подкрепите приятел и той да усети, че наистина му давате рамо.

Бъдете негов/неин отдушник

Най-доброто, което можете да направите е да бъдете отличен слушател. В началните фази след раздялата, създайте просто достатъчно пространство за разговор.

За да бъдете активен слушател, опитвайте се да потвърждавате и повтаряте нещата, които чувате, показвайки, че разбирате и чувате болката му. Когато съчувствате, постарайте се да степенувате по важност чувствата на човека отсреща, вместо да търсите решения или пък веднага да се впускате в анализиране на ситуацията.

Избягвайте клишета

Независимо до каква степен приятел с разбито сърце разкрива душата си пред вас, отговарянето с клишета e възможно най-безличният и неправилен подход. Ако кажете нещо от рода: „Ще се правиш с това“, не забравяйте, че вашият приятел е уникален. Той не е просто познат или случен минувач. Посочете му как и защо ще се справи със сегашното предизвикателство в живота му.

Никога не се опитвайте да утешавате човек, който е скъсал с любимия така:

Всяко нещо си има причина

Има още много риби в морето

За всеки влак си има пътници

Някъде те чака по-добрият и „единственият“

Попитайте я/го от какво се нуждае

Не всеки от нас има дарбата да бъде емпат и да съчувства. Но не се страхувайте да попитате вашия приятел какво очаква от вас в този труден момент. Все пак няма как да сте наясно дали опитите да го разсеете ще го утешат или ще го обидят, влошавайки положението. Ето няколко примерни въпроси, които можете да използвате:

Какво мога да направя за теб сега?

Дали любим филм/хапване/занимание ще помогне или моментът не е подходящ?

Искаш ли да ти споделя какво изпитах по време на раздялата ми с бившия?

Запазете златния баланс

Психолозите напомнят, че страданието на приятел с разбито сърце не съвпада с вашата времева линия. С напътстване, притискане, побутване в някаква посока нещата няма да се подобрят. В зависимост колко скоро се е случила раздялата, постарайте се да избягвате позитивите от това да нямаш партньор. Никой не би се почувствал по-добре, чувайки: „Супер е да си сам!

Това не означава, че трябва да плачете неутешимо заедно с приятеля си. Опитайте се да насочите позитивната си енергия, оценявайки казаното от тях. Сега е идеалният момент да кажете: „Позволи си да тъгуваш, но запомни, че няма завинаги да се чувстваш така“.

Не бъдете водещи в оплюването на бившия

Сигурно сте готови да заплюете ужасния човек, който е наранил приятеля ви. Но сега не е подходящият момент.

Едно от най-ужасните неща, които може да се случат на някого е да разбере, че най-близките му никога не са харесвали партньора му. Това не само няма да послужи за утеха, но може и да развали отношенията между приятели.

Аз нали ти казвах!“ не трябва в никакъв случай да бъде произнасяно от вас.

Защо никога досега не споделихте мнението си? Каквато и да е причината да сте премълчавали толкова време неодобрението на връзката на вашия приятел/ка, жестокото признание в такъв труден момент само ще нанесе вреда в приятелството ви.

Този подход може да бъде приложен единствено, когато сигурността на минаващия през трудна раздяла човек е наистина застрашена от бившия по някакъв начин. Затова винаги преценявайте кое е належащо в настоящия момент: безопасността или чувствата на страдащия.

Вземете в свои ръце някои неща

Сега вашият приятел/приятелка минава през болезнен период. Тази болка изпълва цялото съществуване на човека срещу вас. Покажете, че го подкрепяте, като се заемете с някои елементарни на пръв поглед, но доста непосилни неща като пазаруване, поръчване на храна по телефона, организиране на дейности, които досега приятелят ви е споделял с бившата половинка.

Разберете до къде се простират възможностите ви

 Ролята ви не е да лекувате приятел или да лепите парченцата на разбитото му/й сърце. Никога няма да можете да намерите точните думи, които да го накарат да си стъпи веднага на краката. Трудно е да наблюдаваш страданието на приятел, но трябва да осъзнаете, че нещата, които можете да направите, не са много.

Ако започнете да забелязвате, че страдащият ви възприема като терапевт, вместо като приятел, време е да очертаете някои граници.

Все пак вашата най-важна роля като приятел е просто да бъдете там. Не е нужно да бъдете съвършени, стига да сте до него и да го подкрепяте.