frida.bg
целувките

10 изненадващи ползи за здравето от … целувките

Целуването е един от най-романтичните начини, чрез които човешките същества изразяват любовта си един към друг. Освен това, целувките имат важна биологична функция с не толкова романтичен привкус. Смята се, че предаването на микроби един на друг има важна функция в изграждането на имунитета и оцеляването.

Целувките също така притежават способността да намаляват кръвното налягане, стреса и помагат за забавяне на стареенето. Защо да се целуваме повече и защо целувките са полезни за здравето? Предлагаме ви най-любопитните ползи от целувките и защо не трябва да ги пренебрегваме?

Целувките…

… заздравяват зъбите

Целувката води до повишено производство на слюнка, а тя на свой ред помага на зъбите да се „почистят“ от вредните бактерии. Повишеното количество слюнка помага за реминерализирането на зъбите и ги предпазва от киселинните. Според някои експерти минералните йони в слюнката насърчават възстановяването на малки лезии в зъбния емайл. Разбира се, отличната хигиена на устната кухина на двамата партньори е от съществено значение, за да бъдат целувките полезни за вашите зъби.

… подсилват имунната система

В човешката уста се откриват повече от 700 вида бактерии и се смята, че няма двама души с абсолютно еднакъв състав на микроби в устата. По този начин размяната на слюнка с някого въвежда в тялото ви „чужди“ и нови за вас бактерии, което на свой ред активира имунната ви система. Поглъщането на нови микроби „разнообразява“ вашия собствен микробиом и по този начин спомага за активизиране на вътрешната ви защита срещу вирусите.

… намаляват тревожността

Целувките притежават способността да предизвикват отделяне на хормона окситоцин, който е по-известен като хормона на любовта. Окситоцинът на свой ред предизвиква усещане за спокойствие, релаксация и обвързване към другия. Хормонът на любовта се отделя също така по време на гушкане, любовна игра и оргазъм, и е един от най-добрите начини да намалим тревожността си по естествен начин.

… намаляват алергичните реакции

Целувките могат да ви помогнат да облекчите алергичните реакции и сърбежа при назални или кожни алергии. Според научно изследване от 2006г., проведено от Хаджиме Кимата, целувките облекчават алергичните реакции по натурален начин. Той проучва 24 пациенти с два вида алергии – лека атопична екзема (кожна алергия) и лек алергичен ринит (назална алергия), и наблюдава как се чувстват любовниците преди и след като са се целували в продължение на 30 минути. Резултатите водят до забележителни резултати, сред които намаляването на сърбежа и успокояване на екземите.

… понижават кръвното налягане

Устните ни са изградени от множество кръвоносни съдове, които се разширяват значително по време на целувка. След това насъбраната кръв се насочва към лицето и останалата част от тялото, което води до понижаване на кръвното налягане. Освен това, целувките намаляват нивото на кортизола, което на свой ред също води до намаляване на кръвното налягане.

… редуцират болката

Разширяването на кръвоносните съдове, което се случва при една страстна и продължителна целувка, помага и за облекчаване на болката от различен произход като главоболие и менструални болки.

… забавят признаците на стареене

Увеличеният приток на кръв към лицето стимулира производството на колаген и еластин и допринася за забавяне на фините линии, бръчките и стареенето.

… изгарят калории

Е, целувките сами по себе си едва ли ще ви помогнат да отслабнете, но е добре да знаем, че една страстна с език, която включва всички лицеви мускули може да изгори до 26 калории в минута.

… показват дали сте съвместими

Според това как чувствате целувката с другия човек  можете да прецените с удивителна точност дали сте съвместими както в леглото, така и в дългосрочен аспект. Смята се, че жените отдават по-голямо значение на целувката като „вродено устройство за оценка на съвместимостта с партньора“.

… увеличават сексуалното желание

Страстните и продължителни целувки спомагат за отделяне на хормона тестостерон, който е отговорен за сексуалното желание и либидото. Целувките също така активират цялата нервна система и повишават чувствителността  като по този начин правят любовните ласки между партньорите още по-вълнуващи и удовлетворяващи.

Имате ли нужда от още убеждения, за да започнете да се целувате още днес?