frida.bg
доверието

Доверието: основата на здравословните взаимоотношения

Доверието е основата на взаимоотношенията. Без доверие връзките ни с другите са като дърво без корен. Те могат да бъдат разклатени от най-слабия вятър или проблем. И обратното.

Доверието дава стабилност и сигурна основа на взаимоотношенията ни. То ни дава спокойствие, комфорт, възможност за растеж във взаимоотношенията.

Доверието често се подарява, но в повечето случаи предполага усилие от наша страна и време за изграждане, а в някои случаи – и време за възстановяване.

Кога доверието създава проблеми?

Когато го няма…

Ако в миналото си сме засвидетелствали безусловно доверие на някого и този човек ни е огорчил и предал, може да сме изградили представата, че хората не заслужават доверие. По този начин влизаме в отношения с идеята, че „отново ще ни предадат“. Това ни прави мнителни, недоверчиви, съмняващи се в другите, което е почва за поява на конфликти и напрежение.

Когато е прекомерно…

Другият случай, в който можем да имаме проблем с доверието е, когато нямаме защитни механизми и се доверяваме на всички за всичко. Лъжат ни, доверяваме се. Предават ни, доверяваме се пак. По този начин търпим и оставаме в отношения, които не са здравословни за нас и поддържаме отношения, които ни нараняват, вместо да ги прекъснем.

Как да изградим доверие в отношенията си?

Характеристиките на здравата връзка включват няколко важни неща: ясна комуникация, уважение, съпричастност, признателност – но преди всичко доверие.

Липсата на доверие може да саботира връзката, преди тя да започне. Може да отнеме време, за да се изградят основите, които изисква доверието. Доверието се развива с времето, изисква старание да покажем на другия, че сме надеждни.

За да съществува и расте доверието, трябва всеки ден да се убеждаваме, че другият човек „ни разбира“, пази нашия най-добър интерес и че можем да разчитаме на него – например да бъде физически и емоционално присъстващ за нас.

Липсата на доверие е сред основните причини, поради които хората се разделят. Когато не се чувстваш в безопасност и не можеш да разчиташ на другия човек, връзката сама по себе си се чувства безсмислена и дори опасна за емоционалното ни здраве.

Предлагаме ви няколко начина, с помощта на които можете да изградите доверие в отношенията си. Романтични, приятелски или отношения с колегите – за всички нас е важно да знаем, че има на кого да разчитаме.

Затова, можем да вземем нещата в свои ръце и да започнем да строим. А ако усетите, че единствените, които се стараят да изградят доверие сте вие, може би е време да се замислите дали тези отношения заслужават доверието ви.

Честност

Трябва да помним, че дори най-малките лъжи подкопават доверието, а както казахме, то е изключително важно за здравото партньорство. Казването на истината често е дискомфортно, но именно тези трудни разговори са основата на успешните партньорства.

Уязвимост

Трудно е да се свържете истински с друг човек, без да покажете уязвимостта си. Да, може да сте честни, да правите всичко, както трябва за другия, но ако не показвате ранимата част от вашето същество, вие ще останете дистанцирани. Истинската близост идва от усещането, че всички сме раними и чувствителни, и показвайки тази страна от себе си, вие протягате ръката на сърцето си към другите.

Уважение

Взаимното уважение е задължително за всяко здравословно взаимоотношение. Когато уважавате другия, дори и да не сте съгласни с него, вие все още цените неговата личност и свобода. Когато уважаваме някого, ние го виждаме като цялостна личност и е по-малко вероятно да използваме техники за манипулация, за да получим това, което искаме. Истината е, че не можем да вярваме на някой, когото не уважаваме.


Доверието изисква да поемем риск

Поемането на рискове особено в емоционален аспект може да звучи страшно, но именно поемането на риск може да доведе до израстване – и в личен план, и по отношение на взаимоотношенията.

Да избереш да се довериш е риск, който може да доведе до истинско партньорство, както и до провал. Когато се доверяваме е добре да следим дали другият се старае да оправдае доверието ни или постоянно го нарушава. Не забравяйте да си направите равносметка.

Когато доверието липсва

Ако другият човек непрекъснато ви показва, че на него не може да се разчита, вашите отношения са като дърво без корен. Те нямат стабилна основа и всяко малко житейско предизвикателство може да направи така, че отношенията ви да рухнат.

Да си признаем, трудно е да опишем какво точно е доверието. Точно както е трудно да опишем любовта. Но едно е сигурно, когато нямаме доверие, ние винаги знаем. Усещаме, че другият не е там за нас. Когато се обадим, той/тя няма да вдигне телефона си. Когато имаме нужда от помощ, той/тя ще ви каже, че е зает с неотложен ангажимент.

Когато споделим проблем или трудна ситуация, той/тя ще смени темата и няма да валидира емоциите ни. Усещането е сякаш сме сами във взаимоотношенията. Ако имате това усещане, е време да се запитате какво ви мотивира да продължавате да инвестирате енергията си в тези отношения.

Може би смятате, че всички хора са такива, защото сте били предавани преди, занижили сте стандартите си и не очаквате кой знае какво от другите. Доверието, както казахме, е основата на отношенията. Без доверие няма равнопоставени и удовлетворяващи отношения.

В заключение…

Доверието е критерий, който вие поставяте или не към другите. Допускайки в обкръжението си хора, на които не може да се разчита, това задава стандарта на отношения, които смятате, че заслужавате. И обратното.

Поставянето на граници и недопускането на хора, които не заслужават доверието ви, ще създаде образно казано сито, което ще пресее добрите и здравословни отношения от тези, които е по-добре да оставите в миналото си.

Изборът е ваш!

Автор: Екатерина Кьосева