frida.bg
situationship

“Situationship“: новият вид „почти връзка“ и за какво трябва да внимаваме?

Все по-разпространени стават връзките тип “situationship”. Наименованието им идва от играта на английските думи „situation” и „relationship”, или казано по друг начин това е връзка, но само в определени ситуации, или нещо като почти връзка, но не съвсем.

Докато при отношенията тип „приятели с екстри“ или т.н. връзки „friends with benefits”, ситуацията е относително ясна. Двама души се виждат, за да правят секс, придържайки се към приятелски отношения в останалото време.

В “situatinship” отношенията условията не са така ясни, а това води до объркване и тревожност. „Situationship“ връзките са неопределени романтични връзки или романтични връзки без ангажимент. Да, в тях има чувства, но условията и крайната цел на връзката остават перманентно недефинирани.

Защо трябва да внимаваме с този нов тип отношения и как те могат да се отразят негативно на психичното ни здраве?

Прочетете още: Токсични връзки: какво представляват и как да ги познаем?

Разбира се, това може да е типът връзка, от който имате нужда и тя да работи успешно за вас. Все пак трябва да имаме предвид няколко неща, свързани със “situatinship“ отношенията, които могат да имат по-скоро негативен ефект върху психичното ви здраве.

Липсата на разговори тип „какви сме всъщност?“, оставя много неуточнени неща във въздуха – граници, очаквания, нужди, бъдеще. Всеки има свои собствени емоции, мотиви да влезе в отношения и история.

Липсата на граници обаче води до голямо количество несигурност, а според специалистите по психично здраве, несигурните отношения са добра основа за поява на редица ментални проблеми като хронична тревожност, паник атаки и депресия.

Роматични чувства, които „висят“ във въздуха

Наличието на романтични чувства, които просто стоят „във въздуха“ в комбинация с цялата несигурност около отношенията, могат да причинят още чувство на самота и проблеми със самооценката.

Трябва да знаете, че липсата на желание да дефинираме връзката си в комбинация с наличие на романтични чувства, вече я дефинира като тип “situationship“. Важно е да знаете какво искате.

Как да разберем, че сме във връзка тип „situationship“?

Имате чувства, но отношенията продължават да са недефинирани

В т.н. стандартни отношения има една своеобразна градация, при която срещите прерастват в чувства, а чувствата – във връзка. При отношенията тип “situatiоnship“, липсват разговори за уточняване на статуса на връзката, те се избягват или ги има, но не водят до нищо. Например, единият партньор иска връзка, а другият иска отношенията да останат „недефинирани“.

Другият ви казва, е не търси сериозна връзка

Да, вероятно си мислите, че той/тя ще промени мнението си с времето, защото между вас все пак има чувства, нали? Е, не съвсем. Все повече хора искат да бъдат в романтични отношения, но без сериозен ангажимент. Когато другият ви каже, че не търси сериозна връзка, повярвайте му и преценете дали това съответства на вашите нужди. Така ще си спестите разочарованието, и не последно място – времето.

Липса на разговори и планове за бъдещето

Липсата на планове и разговори за бъдещето са сигурен знак и червена лампа, че отношенията не вървят към градацията, водеща към дългосрочни отношения. Този етап е характерен за първият месец-два от познанството ви. Ако това продължи и след това, означава, че сте се закотвили в „почти връзка“ с неясно бъдеще. Важно е да си зададете ключовия въпрос тук: „Това положение устройва ли ме?“

Прочетете още: Страхът от интимност: бронята, която пази и наранява сърцето

Продължавате да се срещате с други хора

Ако продължавате да се срещате с други хора, въпреки че изпитвате чувства един към друг, това е ясен знак, че не сте готови да встъпите в отношения, водещи до истинско обвързване. Срещите с други хора служат като помощно средство, чрез което държим „почти“ връзката си на повърхността. По този начин не й позволим да се задълбочи и да прерасне в нещо повече.

Изпитвате силно безпокойство и/или раздразнителност

Никоя здравословна връзка не трябва не би предизвикала бзпокойство и тревожност у вас. Ако забелязвате, че откакто сте в тези отношения сте станали по-раздразнителни, тревожни, съмняващи се в себе си и избухливи, това може да се дължи на липсата на сигурност в отношенията, в които се намирате.

Разбира се, в началните етапи на всяка връзка изпитваме лека тревожност или т.н. „пеперуди в стомаха“.  Но това е кратък период, който трае няколко седмици и обичайно носи повече наслада, отколкото страхове.

При последващата тревожност, характерна за връзките тип “situationship”, обикновено става дума за продължително чувство на несигурност, тревога, дискомфорт, недоверие и неудовлеторение, които могат да влошат психичното ви здраве.

В заключение

Ако този тип отношения са това, което търсите, вероятно ползите за вас ще бъдат повече от вредите. Но ако търсите дългосрочни отношения, а се намирате в “situatinship“, това може да се отрази негативно на психичното ви здраве.

Инвестирането на твърде много емоции във връзката прави прекратяването й все по-трудно. Затова е важно да имаме предвид някои признаци, които ясно показват, че сте в „почти връзка, но не съвсем“.

По този начин ще вземете ясно решение за себе си и ще прецените дали емоционалната инвестиция от ваша страна ще ви донесе ползи или по-скоро загуби.

Автор: Екатерина Кьосева