frida.bg
дългосрочна

8 „зелени флага“, че той е готов за дългосрочна връзка

Когато говорим за създаване на отношения с нов партньор, е добре да бъдем внимателни за сигналите, които получаваме от другия. Съществуват т.н. „червени флагове“, които ясно показват още в самото начало, че другият не е готов за дългосрочна връзка. Освен това, можем да забележим и т.н. „зелени флагове“, които разкриват, че отношенията могат да имат дългосрочен потенциал.

Според клиничния психолог и експерт по връзките д-р Даян Страховски, зелените флагове в началото на отношенията ни показват, че сме на път да създадем удовлетворяващо и здравословно партньорство.

На първо място, трябва да си зададем въпроса как се чувстваме с другия? Ако се чувствате спокойни, сигурни, и щастливи, това е първият и фундаментален знак, който трябва да присъства в началото на едно партньорство.

Кои са „зелените флагове“ в началото на връзката, които ни гарантират дългосрочен потенциал за щастие?

Те имат история с дългосрочни отношения

Ако новият човек до вас споделя, че е имал продължителни отношения преди вас, това е положителен знак. Той показва ясно, че неговият модел и това, което търси е именно това. Обратното, историята с краткосрочни отношения може да е „червен флаг“ за конфликтна личност, както и на липса на умения за поддържане на дългосрочно партньорство.

Те имат добри отношения с родителите си

Връзката с родителите е са първата ни „работна карта“ за това как се случват отношенията с хората. Затова ако другият има дистанцирани или конфликтни отношения с единия или с двамата си родители, това е негативен знак. Връзката с вас също ще бъде повлияна от тези нездравословни модели, което ще доведе до потенциални конфликти.

Те демонстрират уважение към родителите си, приятелите си, непознатите хора и, разбира се, към вас

Бъдете внимателни дали новият човек в живота ви се отнася с уважение към хората около себе си. Избирателното мило отношение, например мил е с вас, но е груб с продавачката в магазина, е червена лампа, която не бива да пренебрегваме. Въпрос на време е да получим същото негативно отношение. И обратното. Когато другият демонстрира уважение към близките си, но и към непознатите, това означава, че уважителното отношение е част от неговата идентичност и нещо, което няма да се промени.

Те отварят пространство в живота си за вас

Всеки от нас е имал отношения с човек, който е бил „винаги зает“ и наличен само, когато на него му е удобно. Е, не е такъв случаят с човекът, който иска да бъде с вас дългосрочно. Той създава време за вас и вашите общи ангажименти са не само приоритет за него, но и нещо, което той очаква с нетърпение.

Те могат да се справят с емоциите си сами

Когато другият ви преминава през труден период — независимо дали сам или заедно с вас — как се справя с тези емоции? Дали се затваря и потиска чувствата си, изразява ли ги или прехвърля отговорността за тях върху другите? Когато другият е „работил върху себе си“, например с психолог или самостоятелно, той притежава умения да се справя с емоциите си по здравословен начин, което намалява риска да ви обвинява за начина, по който се чувства, както и потенциалните проблеми на тази основа.

Те обръщат внимание на нуждите ви

В здравото партньорство не трябва да се налага да се борите с партньора си да ви даде това, от което имате нужда. Например, ако вашият партньор знае, че имате нужда от определено количество време с него всяка седмица, той трябва да вземе това предвид и да прекрои плановете си, за да го уважи.

Те говорят за съвместното ви бъдеще

Разговорите за потенциалното ви бъдеще заедно е прекрасен „зелен флаг“ за всеки, който търси дългосрочно партньорство. Ако другият с охота споделя фантазиите и мечтите си за това какво можете да правите заедно в краткосрочен и дългосрочен план, това е знак, че е готов да бъде отдаден на вас за дълго време.

Вие сте сексуално съвместими

Сексуалната съвместимост е нещо, което трябва да се вземе предвид още в началото на отношенията. Ако сексуалните предпочитания на партньора ви не ви харесват, това с времето ще се превърне в сериозен проблем, които ще разклати основите на връзката ви.