frida.bg
връзки

Токсични връзки: какво представляват и как да ги познаем?

Влюбването е лесно. Превръщането на едно любовно увлечение в здравословна връзка обаче изисква работа. Голяма част от хората смятат, че нашите връзки се разгръщат от само себе си. Сякаш без тяхното участие. Когато не сме съзнателни обаче и оставяме отношенията си да се случват от само себе си те лесно могат да се превърнат от обещаващи в токсични.

Колкото повече оставате в токсичната връзка толкова повече щети ще окаже тя върху вашата психика. Токсичните отношения сриват самооценката, както и увереността, че взимаме правилни решения. Това може да се окаже сериозен капан, от който сякаш не виждаме изход.

В тази статия искаме да акцентираме върху това какво представлява токсичната връзка, как да я разпознаем и защо е толкова вредно за нас да оставаме в токсични отношения?

Какво всъщност представлява токсична връзка?

Токсична връзка означава взаимоотношения с друг човек, които са повредени и започват да ни отравят отвътре. Точно както токсините вредят на здравето ни, така и токсичната връзка може да ни разболее – психологически, емоционално и дори физически.

Когато една връзка стане токсична, всяко взаимодействие с другия се чувства грешно или не на място. Разговорите водят до скандал, неразбиране и увеличаване на негативната енергия, което ви оставя ядосани, разочаровани и с „горчив вкус“ в устата.

Как да разпознаем щастливата връзка?

Прояви на състрадание, уважение един към друг, свобода на мисълта, изслушване, чувство на сигурност, грижа, усещане за безопасност, взаимна любов, решаване на проблеми, споделяне на преживявания, емоции, различни гледни точки.

Как да разпознаем токсичната връзка?

Усещане за несигурност, неспазване на обещания, тайни, лъжи, липса на уважение към личните граници; негативно чувство, злоупотреба с власт и контрол, недоверие, обидни (язвителни) коментари, егоизъм, прекалена взискателност, прекомерна критика, проблемите не се решават, взаимни обвинения, вменяване на чувство за вина, емоционално и физическо насилие

Когато човек е хванат в капана на токсични отношения е лесно да си помислим – защо той стои в тях. Всъщност да се измъкнеш от токсичните отношения е по-трудно, отколкото си мислехме до сега.  Има редица причини за това, като например:

  • Връзката някога е била здрава и щастлива и единия или двамата партньори смятат, че могат да я „поправят“, за да бъде както преди;
  • Нежелание на партньорите да повярват, че човекът, когото са обичали преди, се е превърнал в източник на отрицателна емоции и ги прави нещастни;
  • Нежелание на единия или и двамата партньори да признаят, че са се провалили във връзката си или са твърде зрели, за да попаднат в токсични отношения;
Какви са ефектите от това да стоим в токсични отношения?
Те разрушават самооценката ви

Начинът, по който мислим за себе си до голяма степен се определя от качеството на нашите близки връзки и оценката за себе си, която получаваме в тях. Когато получаваме предимно критика, обиди, недоволство, огорчение това разрушава нашата самооценка.

Те „изсмукват“ енергията ви

Токсичните отношения често се характеризират с усещане за несигурност, недоверие, криене на тайни и създаване на лъжи. Това създава напрежение и тревожност, които за да бъдат овладени консумират голямо количество от жизнената ви енергия. Не случайно токсичните връзки водят до чувство на изтощение и хронична умора.

Те вредят на здравето ви

Токсичните връзки вредят не само на емоционалния живот, но и на здравето ни. Когато сме в токсични отношения ние сме в непрекъсната готовност за атака или защита (хроничен стрес). Нивата на стресови хормони в кръвообращението на хората, които са в токсични отношения са постоянно високи, а това води до ниска имунна защита, както и до редица психосоматични и имунни заболявания.


Факт е, че никой не избира съзнателно да бъде в токсични и нещастни отношения. За съжаление и най-обещаващите връзки могат да придобият токсични тенденции, когато отрицателна енергия в тях стане доминираща. Както вече стана ясно токсичните отношения сериозно навреждат на начина, по който възприемаме себе си, както и на нашето здраве.

Ако сте в токсични отношения потърсете подкрепа от психолог или психотерапевт, преди да направите опит да ги напуснете. Защо? Вашият психотерапевт ще ви помогне да си върнете усещането, че контролирате живота си, а така ще вземете най-доброто решение, за да бъдете щастливи!