frida.bg
любов

5-те езика на любовта: „вълшебната пръчица“ за щастлива и трайна любов

Ако имаше вълшебна пръчица за щастлива любов, бихте ли я използвали всеки ден? Е, според американския психолог и терапевт на двойки Д-р Гари Чапман съществува магична пръчица за любов, трябва ни само желание да се научим как да я използваме.

И докато повечето хора вярват, че любовта „просто се случва“ и остава завинаги от само себе си, реалността ни показва точно обратното. Дори да намерим любовта, тя бързо се изплъзва от ръцете ни, оставайки след себе си чувство за празнота, разочарование и … усещане за провал.

Къде сбъркахме отново?

За съжаление в училище все още няма учебен предмет, който да ни учи как да създаваме здравословни отношения и да ги запазим във времето. Повечето от нас повтарят заучените модели на отношения в рожденото си семейство. А ако те не са съвсем удовлетворяващи се опитват да изградят нови модели по трудния метод – чрез метода на проба и грешка.

Д-р Гари Чапман, любовен консултант, лектор и автор на редица книги за взаимоотношенията, може да ни помогне много в това отношение. Той пише „Петте езика на любовта“ през 2007г. и оттогава насам книгата е световен бестселър и наръчник за обичане на милиони хора от цял свят.

Първичният емоционален език: ключът към сърцето на всеки човек

Ние израстваме, научавайки лингвистичният език за комуникация на своята майка и баща, братя, сестри и близки хора. Това става нашият първичен или матерен език на общуване. По-късно може да научим нови езици, но те се усвояват по-трудно, а използването им изисква малко или много усилие. Това стават вторични езици за нас.

В сърцевината на човешкото съществуване е желанието за близост и да бъдеш обичан.

Д-р Гари Чапман

Според Д-р Чапман точно това се случва и когато говорим за нашия първичен любовен език. Всеки от нас заучава определен емоционален език още в ранна детска възраст. Именно този любовен език се превръща в работната ни матрица, чрез която разбираме света на взаимоотношенията в по-късна възраст. 

Как формираме своя уникален емоционален език? Това се случва на базата на отношенията ни с най-близките хора. Как те са изразявали любовта си към нас? Дали са използвали думи, жестове или нещо друго? Как всъщност те са показвали любовта/привързаността си към нас? А показвали ли са я изобщо? Чувствали ли сме се обичани като деца?

Всеки любовен език притежава нюанси, които трябва да умеем да различаваме

Както в лингвистиката, и при първичните емоционални езици могат да съществуват редица нюанси или диалекти. Те се определят от средата или емоционалният фон, в който сме израснали.

Например, децата които се чувстат обичани от своите родители изграждат своя първичен емоционален език въз основа на своята уникална психологическа нагласа и начина, по който родителите им са изразявали любовта си към тях. И обратното.

Първичният емоционален език не винаги е с позитивен знак. Ако едно дете е израснало в нездравословна емоционална среда с много конфликти, проблеми, употреба на алкохол и насилие, тези отрицателни нюанси стават част (фон) на първичния им любовен език.

„Емоционалният ти език и езикът на твоя партньор могат да са толкова различни, колкото китайски и английски. Колкото и да се опитваш да изразиш любовта си на английски, ако твоят партньор разбира само китайски, той никога няма да разбере колко много го обичаш.“

Д-р Гари Чапман

По този начин много хора започват да свързват конфликтите и проявите на агресия с изразяването на емоционална любов. Изкривеният матерен език на обичане става рисков фактор за влизане в нездравословни, токсични и травматични отношения.

Първиният език на обичане е дълбоко вкоренен в подсъзнанието на всеки човек. По-късно можем да се опитаме да променим първичния си любовен език или да развием нов по-здравословен език. Това обаче ще отнеме много повече усилия и ще изисква много по-голяма осъзнатост от нас. Винаги най-дълбоко в сърцето ни ще стига първичният език, с който сме израснали.  

Емоционалните резервоари за любов, които „крещят“ за внимание

Според Д-р Чапман, във всяко дете има „емоционален резервоар“, който чака да бъде напълнен с любов. Когато детето наистина се чувства обичано, то ще се развива нормално, но когато резервоарът за любов е празен, детето ще се държи зле.

„Голяма част от непослушанието на децата е предизвикано от копнежа на един „празен резервоар“ за любов.“

Д-р Гари Чапман

Същото нещо се случва и в света на възрастните. Когато не се чувстваме обичани на езика на любовта, който разбираме, нашият емоционален резервоар остава празен и ние страдаме. Това не означава, че нашият партньор не ни обича. Той просто изразява любовта си по начин, който не разбираме и не стига до сърцето ни.

В резулат на това ние ставаме раздразнителни, обидени, гневни и създаваме проблеми във връзката си. Дори можем да пожелаем да я прекратим, защото тя не ни задоволява емоционално. По този начин ние прекъсваме една връзка и започваме друга  с надеждата, че този път другият ще ни обича по-качествено. Но се сблъскваме със същият проблем.

„Трябва да научим първичния език на партньора си ако искаме успешно да показваме любовта си.“

Д-р Гари Чапман

Според Д-р Гари Чапман вълшебното ключе за щастлива любов е в това да осъзнаваме, че всеки от нас има различен любовен език, който трябва да се научим да разбираме. Когато знаем какво е важно за нашия специален друг, ние ще го правим за него. По този начин той ще се чувства обичан, а емоционалният му резервоар ще бъде пълен.

Когато един човек е с пълен емоционален резервоар, той ще бъде спокоен и щастлив във връзката си, защото неговите нужди ще бъдат задоволени. И обратното. Незадоволеният, парзен емоционален резервоар е в основата на всички раздели и разводи, според Д-р Чапман.

В поредица от няколко статии ще разгледаме в детайли 5-те езика на любовта на Д-р Чапман. Как да разберем кой е първичният език на обичане на нашия любим човек и как да изразим любовта си към него правилно? Очаквайте…

Автор: Екатерина Кьосева