frida.bg
думи

5-те езика на любовта: утвърждаващи думи и комплименти

Ако вашият първичен любовен език са утвърждаващите думи, то вероятно възприемате любовта на другите най-добре чрез думите. Утвърждения, комплименти, позитивни думи за вашата работа, приготвено ястие или външен вид правят чудеса за вас, нали?

Например, когато партньорът ви каже, че се чувства горд с вас или харесва новата ви рокля, това е нещото, което разтопява сърцето ви… Хората, чиито език са утвърждаващите думи имат нужда да чуват често, че са обичани, важни, харесвани, т.е. те имат нужда от чести уверения от партньора си, че са обичани.

Прочетете още: 5-те езика на любовта: “вълшебната пръчица” за щастлива и трайна любов

И нещо много важно, за хората, чийто първи емоционален език са утвърждаващите думи, е много болезнено да чуват девалидизиращи думи или такива, които намаляват стойността им.

Критика, негативни коментари за външния вид и свършената работа, обиди – това са думи, които не просто болят, но и разбиват сърцето им всеки път, когато ги чуят.

Когато утвърждаващите думи са първият любовен език на нашия партньор?

Ако основният език на любовта на партньора ви са думите на утвърждение, е изключително важно редовно да изразявате любовта си с думи. Важно е да подчертавате всичко хубаво, което виждате, че той е или прави. Това ще създаде усещане у него, че е видян, оценен, обичан.

Ако вашият първичен емоционален език е друг, може и да не разбирате важността на думите на утвърждение. Може би си мислите „Аз показвам любовта си с действия, защо ми е да използвам думи и комплименти непрекъснато? Просто е. Защото искате да говорите на езика, на който вашият любим/а да ви разбере най-добре.

Един от най-важните аспекти на думите за потвърждение е да бъдете искрени. Хората, чийто основен език са думите на потвърждение, веднага ще усетят неискреността в гласа ви и това ще създаде недоверие в отношенията ви.

Не е нужно да пишете поеми или да рецитирате любовни стихове. Просто бъдете себе си. Бъдете истински. Ако вашият любовен език е друг, може би ви е трудно да използвате думите и особено – да изразявате чувствата си с тях. Приемете това като лично предизвикателство и време за практика.

Примери за утвърдителни думи

„Просто искам да ти кажа колко се гордея с теб.“

„Ти наистина се стараеш много и просто искам да знаеш, че виждам това и съм ти благодарен/на.“

„Наистина ти благодаря, че изми чиниите тази вечер.“

„Щастлив/а съм, че те има до мен.“

„Тук съм, ако имаш нужда от мен и искам да ти помогна с каквото мога.“

„Вършиш страхотна работа. Наистина се гордея с теб.”

„Еха! Изглеждаш толкова добре! Наистина харесвам новото ти облекло. Стои ти страхотно!”

Комплименти, насърчителни думи, думи на нежност

Правенето на комплименти е само един от начините, чрез които можем да напълним емоционалния резервоар на нашия партньор. Друг начин да направим това е като използваме думи за насърчение.

Думата „насърчавам“ означава „вдъхвам ти кураж“. Всички имаме области, в които не се чувстваме много сигурни. Затова думите за насърчение могат да направят чудеса с нашата увереност и да ни помогнат да израстваме и да постигаме много в живота си.

Хората, чиито първи любовен език са думите имат изключителна нужда от насърчителни думи, за да вървят напред. Ако те лиспват в отношенията ви, те ще страдат и може да помислят, че не са обичани и да потърсят жизненоважните им думи на друго място. Затова не пренебрегвайте важността на думите за вашия любим/а. Те са като въздух за тях.

Думите на нежност, уверенията, сладките любовни думи са задължителни ако искате любовта на партньора ви към вас да бъде дълготрайна. Дръжте емоционалния резервоар на любимия си пълен и ще видите не само промяна в отношенията ви, но и нещо друго – ще видите срещу вас един щастлив и уверен в себе си човек. Човек, който разцъфтява, благодарение на вас и правилният начин, по който изразявате любовта си!

Автор: Екатерина Кьосева