frida.bg
любовта

5-те езика на любовта: коя е вратата към сърцето ви?

Връзките са изкуство, което владеят до съвършенство малцина. Повечето от нас трябва да се обучаваме съзнателно и да подобряваме разбирането си за същността на … любовта.

Д-р Гари Чапман, любовен консултант, лектор и автор на редица книги за взаимоотношенията, може да ни помогне много в това отношение. Той пише „Петте езика на любовта“ през 2007г. и оттогава насам книгата е световен бестселър и наръчник за обичане на милиони хора от цял свят.

Идеята му е проста както за разбиране, така и за прилагане. Всеки човек има различен език, по който разбира, че е обичан. Ако един човек усеща любовта през малките спонтанни подаръчета, друг я разбира през докосването или комплиментите.

Кои са 5-те езика на любовта?
Утвърждаващи думи

Благодаря ти, че изхвърли боклука. Изглеждаш невероятно в тази рокля. Ти си страхотн/а! Оценявам това, което правиш за мен. Комплиментите и утвърждаващите думи са изключително важни за хората, чийто основен език на любовта е този.

Подаръци

Ако вие разбирате любовта най-вече през подаръците, това в никакъв случай не означава, че сте меркантилни материалисти. Напротив. Подаръците тук означават, че другият е мислил за нас и е искал да ни зарадва, да ни направи щастливи.

Помощ

Ако вашият основен език на любовта е помощта вие разбирате, че другият ви обича, когато направи нещо за вас. Вечеря, измиване на чиниите, пускане на прахосмукачка. Дори да звучи прозаично и лишено от захаросан романтизъм помощта в ежедневието е начинът на обичане на една голяма част от хората.

Време заедно

Когато даваме внимание и време на другия човек това е начин да му кажем „Обичам те!“ за голяма част от хората. Разходка в парка, разговор или просто присъствието на другия са признак на любов и внимание.

Физическо докосване

Да държите ръцете си, да се гушкате на публични места, да правите секс – физическото докосване безспорно е начин за изразяване на любовта. При някои то е много по-силно застъпено, отколкото при други.

Ако познаваме своя език на обичане и езикът на обичане на нашия партньор, светът (е, нашият личен свят!) безспорно ще бъде едно много красиво място за живеене!

Ако пропускате да изразявате любовта си по езика на любовта на вашия партньор и действате според това, което за вас самите е важно или вашият език – партньорът ви може да се почувства отхвърлен, пренебрегнат, необичан и неоценен.

Важно е също така, вашият партньор да бъде наясно за начина, по който имате нужда да бъдете обичани вие самите. Нашият език на любовта е като врата, през която се влиза право в сърцето ни!

Проверете своя език на любовта ТУК!