frida.bg

Синдромът „текстова шия“ – защо е опасен и как да се избавим от него

Все повече специалисти алармират, че синдромът „текстова шия“ се превръща в епидемията на нашето време. С появата на различни устройства в ежедневието ни настъпват промени, включително и в организма ни. Докато в градския транспорт сме навели глава над екрана на смартфона, отмествайки с палец надолу следващата страница в социалните мрежи или любимия онлайн магазин, не усещаме тежестта, която се стоварва върху шията ни.

При съвременните хора постоянното придържане на главата под силен наклон е довело до развиване на т.нар. „синдром на компютърната шия“. Каква опасност представлява за нас „text neck”  синдромът и как да се справим с него?

Колко често се замисляте за позата си, докато работите с компютър или преглеждате новините в телефона си?

Истината е, че почти през цялото време стоите/седите с наклонено напред тяло и силно приведена надолу глава. Тази поза често е наричана „смартфонова“ – само ако обърнете внимание на пътуващите в градския транспорт, ще разберете колко масово разпространена е тя.

Заради продължителното натоварване на шийния прешлен, нашето тяло изпитва отслабване на мускулите на гръбначния стълб, врата, раменете и гърдите, както и схващане на горните мускули на гърба. Всички тези физиологически нарушения са симптоми на т.нар. „синдром на текстовата шия“. Той оказва негативно влияние върху осанката на човека, а често води и до пригърбеност и изкривяване на гръбначния стълб. И това не е всичко – следва набръчкване на кожата на шията и следователно – появата на двойна брадичка.

Нашето тяло е пригодено да свиква бързо към положението, в което се намира през повечето време

Затова ако човек прекарва няколко часа на ден във взиране в екрана на смартфона, изтягайки главата си напред, провокира появата на дисбаланс на мускулите на врата и раменете. На медицински език това явление е познато като термина „предно положение на главата“.

Човешката глава тежи средно около 5 килограма, но в наклонено положение натоварването върху шията може да се увеличи с 3,5 пъти, че дори и повече! Само си представете: когато навеждате главата си, за да видите поредната снимка в Инстраграм, върху вашата шия сяда 8-годишно дете, тежащо 27 килограма!

Често съвременните хора държат своята глава толкова приведена, че според специалистите те развиват хипермобилност на средния отдел на гръбначния стълб. Резултатът? Мигрена, главоболие, болки в областта на гърба и врата.

За да разберете дали страдате от въпросния модерен синдром, обърнете внимание дали наблюдавате някои от следните симптоми:
 • проблеми със зрението;
 • болки в тила;
 • чести главоболия;
 • болки в шията и схващане на мускулите;
 • болки в гърба и раменете;
 • дискомфорт при изпъване на гърба;

Вероятно повече от вас ще открият у себе си някой от изброените симптоми. За да избегнете неприятните последствия от „текстовата шия“, най-напред трябва правилно да организирате работното си място:

 • поставете монитора точно пред себе си и не прекалено ниско;
 • за да не се накланяте към екрана, използвайте функцията за увеличаване на размера на текста и изображенията;
 • седнете така, че гърбът ви да е под ъгъл 100-135 градуса спрямо краката. Така значително ще намалите натоварването върху гръбнака;
 • разположете клавиатурата така, че по време на работа шията и раменете да са напълно отпуснати;
 • коленете трябва да образуват права линия с бедрата;
 • не трябва да седите с крака, кръстосани един върху друг или един крак пъхнат под другия. Стъпалата на краката е добре да стоят близо един до друг.

Да, няма спор, че тези правила са трудни за спазване, особено когато сме погълнати от задачи на работното място. Дори в началото целенасочените усилия да поправим стойката си могат да се окажат толкова непосилни, че да ни обхване отчаяние. Затова, за да избегнете развитието на досадния, но и опасен синдром, можете да прибегнете до профилактични действия.

Профилактика

Под профилактика на синдрома „текстова шия“ се разбира ежедневни упражнения, включващи и периодичен отказ от използване на различните устройства – например в почивните дни. Ако нямате време за редовна физическа активност и разходки, просто отделете няколко минути на ден за следните простички упражнения:

 • наклонете глава настрани, като е добре кръговите движения да бъдат избягвани;
 • завъртете глава към всяка страна от 5 до 10 пъти;
 • натиснете назад всяко рамо, без да го повдигате. Постарайте се да докоснете рамото си с бузата на лицето си. Бройте до 30 и повторете с другата буза към другото рамо. Упражнението се повтаря няколко пъти;
 • Сложете ръцете си на тила и внимателно натискайте напред и надолу, оказвайки съпротивление с главата, така че да усетите разтягане на шията;

Всички тези упраженения е достатъчно да правите само 2-3 пъти седмично, но те ще помогнат за укрепване на мускулите на врата и гърба. Редовният масаж на гърба и тила ще снемат напрежението от мускулите и ще подобрят кръвообращението, което играе ключова роля и за снабдяване на мозъка с кислород.

Запомнете – текстовата шия е един глупав навик. Ако свикнете да работите правилно, ще си спестите множество проблеми в бъдеще.